Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Moje najlepsze tiramisu

print Drukuj
Moje najlepsze tiramisu

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0

7 ocen

Przepisów na tiramisu wiele, każdy niby inny, a jakże podobny do siebie. Skutek jednak zawsze ten sam w postaci pysznego zimnego deseru z nutą alkoholu, jakim jest tiramisu. Polecam go zwłaszcza paniom na ploteczkowe popołudnia. Tiramisu i dobra kawa, np. latte to połączenie doskonałe.

składniki
  • 1 serek mascarpone (25 dag)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki amaretto
  • 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy
  • paczka podłużnych biszkoptów
  • kakao
sposób przygotowania

Przepis na tiramisu, jak zrobić:

  1. W pierwszej kolejności łączymy wystudzoną mocną kawę z likierem żeby się dobrze przegryzły.
  2. Następnie w miseczce miksujemy żółtka z cukrem i serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej i gładkiej masy kremowej.
  3. Przygotowujemy odpowiednie naczynie. Najlepsza będzie prostokątna, szklana salaterka wysoka na ok. 10cm.
  4. Na dno salaterki wykładamy dobrze nasączone w mieszance kawowo- amarettowej biszkopty. Pokrywamy je warstwą serka mascarpone. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i również drugą warstwę serka. Wszystko posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki.
  5. Po upływie godziny tiramisu można już podawać. Najlepsze jest po 2-3 godzinach, a jeszcze lepsze po całej nocy w lodówce.

Polecam i smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!