Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tortilla meksykańska podstawowy przepis

print Drukuj
Tortilla meksykańska podstawowy przepis

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Tortilla nie jest trudna, oto przepis na pyszną tortillę. Tortilla, jaką lubimy w Polsce i którą wszędzie można kupić, wywodzi się z Meksyku. Placki kukurydziane, których używamy do zawijania pyszności zasmakują każdemu. Podaję przepis na domową tortillę, ale nie pszenną tylko kukurydzianą, taką, jaką można dostać w Meksyku.

składniki
  • 400 ml wody
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka soli
  • 20 dag mąki kukurydzianej
sposób przygotowania

Podstawowy przepis na tortillę jest bardzo prosty.

  1. Najpierw tworzymy ciasto:
    Mieszamy mąkę z solą i oliwą. Zaczynamy wyrabiać ciasto sukcesywnie dolewając wody. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto makaronowe.
  2. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki o wielkości posiadanej patelni. Warto pamiętać, żeby były naprawdę cienkie.
  3. Kolejna czynnością w podstawowym przepisie na tortillę jest smażenie. Najlepiej smażyć placki na patelni o grubym spodzie, bez tłuszczu. I od razu na gorącą patelnię.
  4. Smażymy placki aż zbrązowieją, zwykle około trzydzistu sekund z jednej strony.

Tortilla gotowa.

Teraz można zacząć przygotowywać nadzienie do tortilli.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 5
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!