Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Tortilla to prosta potrawa, prawie pół świata robi ją codziennie, dlatego taka tortilla to pyszne i smaczne danie.
Z podanych składników wyjdzie cztery placki.
Polecam najpierw przesiać mąkę, dzięki temu napowietrzeniu placki będą “lekkie”.
OK, więc robimy ciasto:
- wlać wodę do naczynia z mąką
- dodać sól
- zacząć wyrabiać ciasto
- dodać olej, żeby ciasto nie było twarde po upieczeniu
- dalej ugniatamy i wyrabiamy ciasto, im dłużej będziemy ugniatać tym placki będą lepsze
Ciasto uformowane w kulę odłożyć na pół godziny pod przykryciem w naczyniu posypanym mąką.
Podzielić ciasto na 4 części - w czasie zajmowania się jedną częścią pozostałe niech będą przykryte, żeby ciasto nie wyschło.
Podsypujemy stolnicę mąką i zaczynamy wałkować ciasto. Ciasto wałkować od środka na zewnątrz. Wałkować, aż uzyskamy wielkość dopasowaną do naszej patelni. Często przekręcać, żeby nie przywarło do stolnicy.
Rozgrzać patelnię, wrzucić placki i smażyć po kilka minut z każdej strony.
Tortilla gotowa, teraz można przygotować wsad do tortilli.
Smacznego!
Tortilla - przepis na tortillę z kurczakiem
Tortilla meksykańska podstawowy przepis
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu
ul. Kamionkowska 51
03-812 Warszawa