Gdy lato za oknem i czas grilla sos tzatziki to sos, który musi być na stole. Ciężko sobie wyobrazić bez tego sosu grilla czy też warzywa. Najlepsze w sosie tzatziki jest to, że jest on mega prosty a smakuje wybornie. Także sos tzatziki robimy i wcinamy :)
Najlepsze tzatziki to tzatziki najprostsze. Ten grecki sos smakuje najlepiej, gdy przygotujemy go w jak najprostszy sposób i bez zbędnych udziwnień. W końcu to grecka, prosta kuchnia. Tzatziki smakują najbardziej z pieczonym mięsem, więc do grilla tzatziki pasują idealnie.
Nie ma to jak kulinarna pamiątka z wakacji, a sos tzatziki do takich należy. Tzatziki smakuje idealnie do mięsa, czy też warzyw. Ja uwielbiam tzatziki do marchewki :) Oczywiście z karkówką tez smakuje pysznie. Przepis na tzatziki jest prosty, więc każdy go może przygotować.
Każdy najczęściej kojarzy tzatziki z grillem. I prawidłowo. W naszej tradycji kulinarnej odnalazł on tram swoje miejsce. Jednak ja, sos tzatziki, podaję często z jarzynami ugotowanymi na parze, np. z kalafiorem lub brokułami. Ta kompozycja jest doskonała i tzatziki smakują doskonale.
Oczywiści najłatwiej kupić gotowe tzatziki w sklepie, bo przecież jest ogólnie dostępny, ale my nie lubimy iść na skróty i zrobimy go sami. Przecież to prościzna i w dodatku robi się tzatziki jakieś 10 minut, więc chyba szkoda kupować gotowy produkt z konserwantami jak można zdobić zdrowy i domowy sos tzatziki, prawda? Polecam.
Tzatziki to doskonały dodatek do mięs, zarówno pieczonych, jak i grillowanych. Lekko kwaskowy i wyrazisty smak sosu podkreśla walory mięsa. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu tzatziki, wówczas jest najsmaczniejszy.
Jak zrobić masło czosnkowe? Bardzo prosto, bo przepis na masło czosnkowe jest naprawdę prosty, a mamy idealne masło czosnkowe, które można wykorzystać do wielu celów, czy to na grilla, czy to do ryby, na kanapkę, czy co tam nam przyjdzie do głowy.
Sałatka grecka to moja ulubiona sałatka. Sprawdzony przepis na sałatkę grecką wykorzystuję od lat i nigdy się nie zawiodłam. Sałatka grecka plus dania z grilla to po prostu idealny wiosenno- letni zestaw. Sałatka grecka poza tym, że smaczna to bardzo proste danie i każdy może wykorzystać mój sprawdzony przepis na sałatkę grecką i przygotować ja w domu.
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Prosty do przygotowania i smaczny tradycyjny polski sos pieczarkowy. Doskonale nadający się do mięs, makaronów czy ziemniaków. Jest to danie, które można przygotować prawie błyskawicznie np. jako sos pieczarkowy do makaronu. Także polecam mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy.
Gdy mamy w planach ogórki kiszone potrzebujemy sprawdzonego przepisu. Oto sprawdzony przepis na ogórki kiszone, który wykorzystuję co roku. Mam nadzieję, że od teraz nie tylko ja będę miał pyszne kiszone ogórki na piwnicznej półce :)
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Wiglilia bez śledzi w oleju nie może się odbyć! Żeby jednak nieco odświeżyć to smaczne tradycyjne danie wigilijne, proponuję wersję śledzi w oleju w ziołach. Śledzie w oleju w ziołach są smaczne, aromatyczne i bardzo proste w wykonaniu!
Do przygotowania Melitzanosalaty - greckiej pasty z bakłażana wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil miksowania i Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana jest gotowa. Polecam!
Owoce morza zawierają pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, jod, selen, żelazo, magnez i cynk. Przez niektórych owoce morza są uważane nawet za świetne lekarstwo na kaca. W Meksyku lekiem na przedawkowanie tequili jest sałatka z owocami morza nosząca nazwę „Powrót do życia” - przepis na prostą sałatkę z owocami morza jest bardzo podobny... Osobiście jednak uważam, że najlepszym lekarstwem na kaca jest umiar! ;)
Tapenada wywodząca się z Prowansji to potrawa zaliczana do kuchni śródziemnomorskiej ma bardzo charakterystyczny smak – lekko słonawy, orzeźwiający z nutą czosnku. Chrupiące grzanki z tapenadąz zielonych oliwek polecam na wytrawny podwieczorek czy lekką kolację. Zastosowań tapenady z zielonych oliwek jest wiele – ważne, że pastę zrobimy mega szybko i prosto! Polecam :)
Rolada szpinakowa z łososiem to danie, które w ostatnim czasie bije rekordy popularności. Nie co się dziwić przygotowanie rolady szpinakowej z łososiem jest bardzo proste, a podana w plasterkach na półmisku wygląda bardzo wykwitnie... Zdrowe dodatki rolady szpinakowej z łososiem, takie jak szpinak, łosoś, ricotta to prawdziwa skarbnica wapnia, żelaza i kwasów omega 3. Bardzo zdrowe i smaczne danie! Polecam :)
Śledzie w śmietanie, w oleju, ale nie zapominajmy o świątecznej klasyce czyli o rolmopsach. Rolmopsy najczęściej kupujemy gotowe. Szkoda, że nie zdajemy sobie często sprawy, że własnoręczne przygotowanie rolmopsów, z wybranymi przez siebie dodatkami jest bardzo szybkie, dużo tańsze, a takie rolmopsy są zdecydowanie zdrowsze! Polecam na wigilijny stół i nie tylko... :)
W składzie kupnego masła orzechowego, praktycznie zawsze na etykiecie znajdziemy: tłuszcze roślinne utwardzone, inaczej tłuszcze trans. Wiele razy pisałam o prozdrowotnych właściwościach olejów roślinnych. Jednak w trakcie procesów technologicznych; którym poddawane są orzechy podczas produkcji masła orzechowego, dochodzi do radykalnych zmian właściwości.... Powstające tłuszcze trans, są jednymi z największych wrogów naszego zdrowia, dlatego zachęcam do masła orzechowego domowej roboty - zdecydowanie zdrowsza wersja! :)
Mój przepis na gulasz odziedziczyłam po babci. Jako dziecko, nie przepadałam za mięsem, ale gulasz uwielbiałam! O przepis na gulasz poprosiłam babcię już dawno i szczerze mówiąc, ten przepis na gulasz funkcjonuje wśród moich znajomych jako “gulasz Miki”:) A dzisiaj zdradzę go Wam - oto przepis na gulasz.