Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tzatziki do grilla i nie tylko

print Drukuj
Tzatziki do grilla i nie tylko

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Każdy najczęściej kojarzy tzatziki z grillem. I prawidłowo. W naszej tradycji kulinarnej odnalazł on tram swoje miejsce. Jednak ja, sos tzatziki, podaję często z jarzynami ugotowanymi na parze, np. z kalafiorem lub brokułami. Ta kompozycja jest doskonała i tzatziki smakują doskonale.

składniki
  • 1 duży jogurt grecki
  • 1 duży zielony ogórek 
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 oliwek bez pestek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
sposób przygotowania

Najlepszy sos tzatziki przygotowujemy tak:

  1. Do naczynia dołączonego do blendera wkładamy jogurt,pokrojonego na kawałki ogórka, czosnek, oliwki, odrobinę pieprzu, oliwę.
  2. Wszystko rozdrabniamy blenderem i gotowy sos schładzamy w lodówce minimum godzinę.
  3. Ugotowane na parze jarzyny, np. kalafior polewamy obficie sosem tzatziki  i podajemy na stół.

Smacznego

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!