Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Prosta zapiekanka ziemniaczana

print Drukuj
Prosta zapiekanka ziemniaczana

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

11 ocen

Zapiekanka ziemniaczana jest prosta, pożywna i smaczna. W moim domu uwielbiają ją wszyscy. W takiej klasycznej formie, zapiekanka ziemniaczana może z powodzeniem stanowić danie główne, albo być dodatkiem do mięsa lub innych warzyw.  Spróbuj prostej zapiekanki ziemniaczanej!

składniki
  • ziemniaki - 800 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • słodka śmietana 30% - 200 g
  • mleko - 250 ml
  • rosół instant - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło -  ok. 30g
  • margaryna do posmarowania formy
sposób przygotowania

A oto przepis wykonania zapiekanki ziemniaczanej:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na bardzo cienkie plasterki.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez przez prasę lub drobniutko siekamy.
  3. Formę żaroodporną smarujemy starannie margaryną i czosnkiem.
  4. Do formy wkładamy warstwowo plasterki ziemniaków. Każdą warstwę solimy.
  5. Śmietanę, mleko, rosół, pieprz i gałkę muszkatołową mieszamy i zalewamy tą mieszanką ziemniaki.
  6. Górę posypujemy wiórkami z masła.
  7. Pieczemy ok. 45-50 min. w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C.

 


Zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło, ale po lekkim przestudzeniu. Wtedy jej konsystencja jest bardziej stała, a aromat naprawdę powoduje, że trudno jej się oprzeć. Polecam prostą zapiekankę ziemniaczaną! Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8
Liczba porcji 5
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!