Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem

print Drukuj
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem

Fotola.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

11 ocen

Wraz z pierwszymi chłodami mamy ochotę na bardziej treściwe dania. Dzisiaj proponuję zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i serem. To danie, które możemy zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem jest bardzo smaczna i aromatyczna.

składniki

 

 

sposób przygotowania

A oto przepis na wykonanie zapiekanki ziemniaczanej z pieczarkami i serem:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy przez około 10-15 minut, tak, aby się nie rozpadały.
  2. Studzimy i kroimy w plasterki, podobnie jak pieczarki i cebulę.  
  3. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Mieszamy dokładnie ze śmietaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  5. Żaroodporne naczynie starannie smarujemy masłem.
  6. Zapiekankę układamy warstwami: najpierw ziemniaki (tyle, aby przykryć dno), później pieczarki i cebula, a następnie ser ze śmietaną i jajkiem i znów ziemniaki, pieczarki, itd.
  7. Ziemniaki powinny stanowić ostatnią warstwę.
  8. Wierzch zapiekanki posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni.  

 


U mnie w domu zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem jest zawsze podawana na ciepło, bo z reguły, domownicy nie mogą się na nią doczekać. zachęcam gorąco do wypróbowania tego przepisu! Powodzenia i smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!