Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Bananowe chipsy

print Drukuj
Bananowe chipsy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Bananowe chipsy dostępne w sklepach zazwyczaj dostarczają potężnej dawki cukru, a etapy ich produkcji powodują, że zdrowe owoce stają się (o zgrozo!) źródłem groźnego dla naszego zdrowia akryloamidu. Zatem od dziś chrupiemy tylko i wyłącznie bananowe chipsy zrobione w domu. Tak zrobione bananowe chipsy świetnie smakują również z jogurtem naturalnym lub owsianką.

składniki
  • Banany 2 sztuki
sposób przygotowania

Aby przygotować zdrowe chipsy - bananowe chipsy wystarczy: 

  1. Banany obrać, pokroić w plastry grubości około 0,5 cm.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia (aby plastry się nie przyklejały pergamin można lekko natłuścić oliwą)
  3. Rozłożyć warstwę plastrów banana.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 250°C przez około 15 minut.
  5. Chipsy powinny być chrupkie.

i chrupkie bananowe chipsy są gotowe! I to sa naprawdę zdrowe chipsy!

Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!