Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Sprawdzony przepis na żeberka pieczone w miodzie

print Drukuj
Sprawdzony przepis na żeberka pieczone w miodzie

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.3

6 ocen

Żeberka pieczone w miodzie są doskonałym daniem na wieczorne spotkania. Wspólne oglądanie meczu u mnie w domu zawsze się odbywa przy żeberkach w miodzie. Żeberka pieczone w miodzie według mojego przepisu są proste, chrupiące i bardzo aromatyczne!

składniki
  • żeberka - 1 kg
  • czosnek - kilka ząbków
  • musztarda krymska - 2 łyżki
  • miód naturalny - 2 łyżki
  • sól, pieprz, papryka słodka
sposób przygotowania

Oto sprawdzony przepis na żeberka pieczone w miodzie:

  1. Żeberka kroję w mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu żaroodpornym nacieram solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Odstawiam na około 2 godziny.
  3. Następnie do żeberek dolewam ok 4 łyżki wody.
  4. Piekę w piekarniku pod przykryciem przez około 1h – 1,5h w temp 200 st. (do miękkości). Musztardę mieszam z miodem i polewam żeberka.
  5. Potem piekę je bez przykrycia jeszcze około 15 min.

Żeberka pieczone w miodzie świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Sprawdzony przepis gwarantuje sukces. Smacznego!

 

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.3
Liczba porcji 12
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!