Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Zupa cebulowa po francusku

print Drukuj
Zupa cebulowa po francusku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Zupa cebulowa to kuchnia francuska, prezkonałem się o tym, gdy z ostatniego wyjazdu do Francji przywiozłam wyśmienity przepis na zupę cebulową. Smakuje cudownie i przywołuje malownicze widoki znad Sekwany. :)

składniki
  • 1kg cebuli
  • 1 litr bulionu
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 ml brandy lub koniaku
  • sól, pieprz
sposób przygotowania

Wbrew oczekiwaniom zupa cebulowa to prosta potrawa, można rzec, ze to potrawa biedoty francuskiej:

  1. Najpierw w garnku na maśle z oliwą zarumienić pokrojoną w piórka cebulę. Dolać wino i smażyć ciągle mieszając.
  2. Następnie wlać wrzący bulion i gotować na małym ogniu przez ok. pół godziny.
  3. Zupę doprawić solą i pieprzem. Dodać brandy lub koniak i jeszcze chwilę pogotować.
  4. Do kokilek nalać gorącą zupę i przykryć przekrojoną w poprzek bagietką lub kromką chleba. Chleb można wcześniej zrumienić na patelni z masłem. Posypać tartym serem. Zapiekać przez około 5 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Można sie zajadać.
Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!