Zupa grzybowa na Wigilię musi być! Przynajmniej u mnie w domu, bo wiem, że czasem się je barszcz z uszkami na Wigilię, ale u mnie zawsze była zupa grzybowa. Także polecam sprawdzony przepis na zupę grzybową, jest w naszej rodzinie od lat i zawsze na Wigilię się sprawdza :)
Gdy sezon na kurki, to zupa kurkowa musi być. Zupa z kurek to moja ulubiona zupa grzybowa, dlatego gdy tylko kurki pojawią się to przepis na zupę kurkową jest od razu w użyciu. Polecam sprawdzony przepis na zupę kurkową.
Zupa grzybowa to wyśmienity smak, nietuzinkowy wygląd - taki właśnie jest krem z grzybów. Dlatego, gdy tylko pojawiają się grzyby warto przepis na zupę grzybową wykorzystywać. Ja przynajmniej często go wykorzystuję :)
Najpierw grzybobranie, a następnie zupa grzybowa. Satysfakcja gwarantowana. A jak grzyby ususzymy, to będzie wspaniała zupa grzybowa na Wigilię. Także, jak tylko grzyby się pojawią to ruszamy, bo jaka to zupa grzybowa bez własnoręcznie zebranych grzybów?
Jesień to wysyp grzybów w naszych lasach - pamiętajmy o tym! A jak już mamy grzyby to musi być zupa grzybowa. Aromatyczne i świeże grzyby nadadzą niepowtarzalny smak naszej zupie. Dlatego warto zbierać grzyby, bo zupa grzybowa z własnoręcznie zebranych grzybów smakuje najlepiej. Zupę można zrobić również z suszonych grzybów, wtedy taka zupa grzybowa np na Wigilię nabiera innego smaku od razu.
Chrzan domowy na Wielkanoc to bardzo dobra koncepcja, szczególnie, że przepis na chrzan domowy nie jest trudny, tylko warto zaopatrzyć się w gogle przed ścieraniem :) A poważnie to ścierać chrzan najlepiej na balkonie lub przed domem, bo w pomieszczeniu nie unikniemy łzawienia z oczu. Warto jednak się pomęczyć, bo chrzan domowy smak ma całkiem inny od sklepowego. No i wiemy co jemy!
Pascha wielkanocna to deser, bez którego żadna Wielkanoc się nie obejdzie. Nie ma co się dziwić, jak ktoś z kresów, to przepis na paschę wielkanocną ma wdrukowany w geny :) Pascha wielkanocna mojej Mamy jest pyszna, ser rozpływa się w ustach. Po prostu pascha wielkanocna mojej Mamy jest wyjątkowa i mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu. Ostatnio zauważyłam, że podobny przepis na stronie Lidla promują :)
Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.
To prosty przepis na naleśniki z serem, które lubią wszyscy, a szczególnie dzieci. Naleśniki z serem to idealne danie na podwieczorek i kolację. Jeśli dodamy do naleśników z serem krem czekoladowy lub bitą śmietanę - maluchy będą zachwycone.
Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna chociaż równie dobra lub lepsza to już nie to samo, co pierwsza w roku młoda kapusta. Także, gdy młoda kapusta jest na rynku warto zrobić przepis. Polecam.
Prosty do przygotowania i smaczny tradycyjny polski sos pieczarkowy. Doskonale nadający się do mięs, makaronów czy ziemniaków. Jest to danie, które można przygotować prawie błyskawicznie np. jako sos pieczarkowy do makaronu. Także polecam mój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy.
Kluski leniwe - nazywane często pierogi leniwe, choć nie wiem czemu, są bardzo popularne w polskiej kuchni. W zasadzie przepis na kluski leniwe jest bardzo prosty, a im prostszy tym smaczniejszy. Wystarczy poprzedniego dnia ugotować za dużo ziemniaków i następnego dnia kluski leniwe przygotowane w domu znikną z talerza niemal błyskawicznie. To pierwszy z moich 3 przepisów na leniwe.
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.
Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory roku, zupa gulaszowa często gości na naszych stołach. Oto przepis na prostą zupę gulaszową, ulubioną przez moich domowników.
Migdałowe muffinki z gruszką są idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy potraktować migdałowe muffinki z gruszką jako formie zdrowych słodyczy. Migdałowe muffinki z gruszką polecam na niedzielny deser :)
Przepis na słodkie pierniczki świąteczne odziedziczyłam po mamie i nie wyobrażam sobie świąt bez tego przysmaku. Pierniczki świąteczne są aromatyczne, pachnące i doskonale się przechowują. Słodkie pierniczki tak bardzo smakują mojej rodzinie, że zdarza mi się przygotować większą porcję i … ukryć ich trochę na okres poświąteczny!
Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysmakami. Gęś po staropolsku jest jednym z nich. Taka pieczona gęś po staropolsku jest naprawdę prosta w wykonaniu i stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego niedzielnego kurczaka, bądź schabowego. zachęcam do wypróbowania przepisu!
Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!
Mój przepis na gulasz odziedziczyłam po babci. Jako dziecko, nie przepadałam za mięsem, ale gulasz uwielbiałam! O przepis na gulasz poprosiłam babcię już dawno i szczerze mówiąc, ten przepis na gulasz funkcjonuje wśród moich znajomych jako “gulasz Miki”:) A dzisiaj zdradzę go Wam - oto przepis na gulasz.