A konkretnie zupa pieczarkowa ze świeżych pieczarek. Takie są najlepsze, a zupa pieczarkowa na nich naprawdę ma bogaty smak. Dopiero niedawno zaczęłam robić tę zupę, ale jedno trzeba przyznać - nie jest to najbardziej skomplikowany przepis na świecie :)
Zupa pieczarkowa według najbardziej tradycyjnego przepisu. Domowej roboty zupa pieczarkowa smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu. Pamiętam chwile, gdy robiła ją moja babcia. Zawsze podawała ją z makaronem. Tego smaku nigdy nie zapomnę. Za to teraz najlepiej mi smakuje zupa pieczarkowa z grzankami.
Zupa pieczarkowa jest jednym na najprostszych przepisów kulinarnych. Nie trzeba wiele ani składników ani czasu a mamy pyszną, pożywną potrawę. Zupa pieczarkowa smakuje najlepiej podana tuż po przyrządzeniu, udekorowana natką. Można serwować ja z makaronem lub pieczywem.
Jestem smakoszem wszelkich zup. Gdybym miał wskazywać ulubione, zupa pieczarkowa zajęłaby jedne z pierwszych miejsc. Prosta, szybka w przygotowaniu zupa pieczarkowa zawsze powoduje na mojej twarzy szeroki uśmiech. Oto przepis na zupę pieczarkową! Łatwo ją zrobić i dobrze smakuje, czegóż chcieć więcej?
Zupa pieczarkowa to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni. Jej wyjątkowy smak sprawia, że lubi ją większość z nas. Zupa pieczarkowa na wołowinie smakuje niepowtarzalnie. Dziś przepis na pyszną zupę pieczarkową, jaki możecie przygotować sami we własnym domu. To przepis mojej babci :)
Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych potraw. Robię ją bardzo często, także dlatego że pieczarki są powszechnie dostępne cały rok. Gorąca zupa pieczarkowa jest rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Poznajcie mój przepis na zupę pieczarkową! :)
Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólnego z prowincją Francji. Jest to typowa polska potrawa wykorzystująca tradycyjne warzywo czyli fasola. Na bazie fasoli przygotujemy smaczne i pożywne danie.
Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Strogonow to danie, które często gości na polskich stołach. Strogonow nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, jest także sycącym posiłkiem. Proszę spróbować mojego przepisu na boeuf strogonow w klasycznym wydaniu.
Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.
Botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Botwinka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa botwinka smakuje wyjątkowo podana na gorąco, chociaż wiem, że wiele osób lubi chłodniki przyrządzone z botwinki. Oto moja ulubiona i sprawdzona botwinka.
Pierogi z jagodami kojarzą mi się tylko z moją Babcią, robiła wspaniałe pierogi z jagodami. Własnoręcznie zbierane jagody, a potem pyszne, ciepłe jeszcze pierogi z jagodami polane śmietaną. Ach, aż ślinka cieknie.
Ponieważ cukinia jest dość mdława, a bardzo ją lubię, postanowiłem trochę zaostrzyć jej smak dodatkami. Oto pyszna cukinia zapiekana z gorgonzolą. Przygotowanie dania to zaledwie kilka chwil, bo przepis na cukinię jest łatwy. Wystarczy skupić się na oczyszczeniu i pokrojeniu jarzyn a następnie właściwym umieszczeniu ich w naczyniu żaroodpornym i w końcu zapiekaniu. Cukinia zapiekana z serem na pewno będzie smakować.
Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.
Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.
Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory roku, zupa gulaszowa często gości na naszych stołach. Oto przepis na prostą zupę gulaszową, ulubioną przez moich domowników.
Wigilijny karp w galarecie faszerowany to danie przygotowywanezawsze przez moją babcię i zawsze wychodzi pyszny. Równocześnie aby zaproponować Wam zdrowe i dietetyczne wigilijne danie wcale nie trzeba modyfikować przepisu na karpia w galarecie faszerowanego :) Zdrowy i smaczny sam w sobie, dodatkowo niskokaloryczne świąteczne danie! Ja jestem pewna że na moim wigilijnym stole nie zabraknie karpia w galarecie faszerowanego...
Krem kalafiorowy to bardzo ciekawe połączenie ostrego chrzanu i łagodnego w smaku kalafiora. Chrzan i kalafior wspólnie tworzą naprawdę pyszna kompozycję smaków. Kremkalafiorowy znakomicie nadaje się do podania zarówno na elegancki jak i codzienny obiad, a w letnie dni krem kalafiorowy równie świetnie sprawdzi się jako chłodnik. Coś pysznego!
Ile osób, tyle preferencji co do pizzy. Trudno jednak zrobić ulubioną pizzę nie wiedząc jak przyrządzić podstawowe ciasto na pizzę. Jeżeli opanujesz podstawowy przepis na ciasto do pizzy - jesteś w domu. Kiedy poznasz dokładnie działanie twojego piekarnika, przygotowanie ciasta do pizzy będzie bardzo proste!
Mój przepis na gulasz odziedziczyłam po babci. Jako dziecko, nie przepadałam za mięsem, ale gulasz uwielbiałam! O przepis na gulasz poprosiłam babcię już dawno i szczerze mówiąc, ten przepis na gulasz funkcjonuje wśród moich znajomych jako “gulasz Miki”:) A dzisiaj zdradzę go Wam - oto przepis na gulasz.
Devolay czy devolaille - nieważne, jest pyszny! Kotlet devolay z żółtym serem zadowoli wszystkich - chrupiący z wierzchu, lejący i miękki w środku! Devolay z żółtym serem to mój ulubiony kotlet drobiowy. Wymaga odrobiny cierpliwości przy zawijaniu, ale wart jest zachodu. Masz ochotę na devolay z żółtym serem? Do dzieła!