Zielona, lekko kwaskowata "szczawiówka", jak ją potocznie nazywamy, jest kojarzona z "wiejskim" i "letnim" smakiem. Zupa szczawiowa jest m.in. elementem tradycyjnej kuchni polskiej, ale także żydowskiej. Uwielbiam szczawiową z kawałkami pumpernikla i dlatego podaję tu przepis. Proszę spróbować.
Smaczna, letnia zupa szczawiowa to zupa o specyficznym smaku, który uwielbiam. Kiedy mamy świeży szczaw w sklepach - koniecznie musimy ją przygotować. Zupa szczawiowa ze zmiksowanymi ziemniakami, podana z jajkiem - pychotka :) Każdemu polecam!
Oto zupa szczawiowa z koperkiem, mój ulubiony przepis, koniecznie z dużą ilością koperku. Moja zupa szczawiowa jest w wersji light - z jogurtem zamiast śmietany, ale jeśli ktoś się nie boi kalorii to może użyć śmietany i wtedy jego zupa szczawiowa będzie bardziej pożywna i kaloryczna :)
Zupa szczawiowa - tradycyjne polskie danie! Najlepiej smakuje, gdy przygotujemy ją ze świeżego szczawiu i podamy z jajkiem. Zupa szczawiowa to lekko kwaśna zupa idealna na ciepłe letnie dni. Polecam przepis na zupę szczawiową!
Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólnego z prowincją Francji. Jest to typowa polska potrawa wykorzystująca tradycyjne warzywo czyli fasola. Na bazie fasoli przygotujemy smaczne i pożywne danie.
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Pascha wielkanocna to deser, bez którego żadna Wielkanoc się nie obejdzie. Nie ma co się dziwić, jak ktoś z kresów, to przepis na paschę wielkanocną ma wdrukowany w geny :) Pascha wielkanocna mojej Mamy jest pyszna, ser rozpływa się w ustach. Po prostu pascha wielkanocna mojej Mamy jest wyjątkowa i mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu. Ostatnio zauważyłam, że podobny przepis na stronie Lidla promują :)
Mazurek czekoladowy to jedno z najbardziej popularnych ciast kuchni polskiej podawanych podczas Świąt Wielkanocnych. Mazurek może być przygotowany na bazie różnych ciast. Nasz mazurek czekoladowy jest na kruchym cieście. Kruche ciasto i czekolada - to jest to! - wspaniały mazurek czekoladowy.
Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych potraw. Robię ją bardzo często, także dlatego że pieczarki są powszechnie dostępne cały rok. Gorąca zupa pieczarkowa jest rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Poznajcie mój przepis na zupę pieczarkową! :)
Krokiety to brzmi dość smakowicie, a przecież jest to zwykły zapiekany naleśnik z farszem. Wprawdzie można krokiety wykonywać na wiele różnych sposobów, ale ja chyba najbardziej lubię i najczęściej robię krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety z mięsem też pyszne, ale to inną razą :)
Strogonow to danie, które często gości na polskich stołach. Strogonow nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, jest także sycącym posiłkiem. Proszę spróbować mojego przepisu na boeuf strogonow w klasycznym wydaniu.
Każdy z nas najlepiej, jak mniemam, pamięta z dzieciństwa pachnące i chrupiące placki z jabłkami, często zwane racuchami. Szybka przekąska, jak placki z jabłkami, była wówczas bardzo ważna, bo każdy z nas spieszył się do kolegów na podwórko. Czy teraz placki z jabłkami robią taką samą furrorę? Nie sądzę, a szkoda bo placki z jabłkami są i pyszne i zdrowe.
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Gotowana fasolka szparagowa to danie nie tylko pyszne ale i niskokaloryczne. Idealne zatem dla osób będących na diecie. W domu podaję ją w dwóch wariantach - ja osoba wiecznie odchudzająca się - jem ją saute, reszta rodziny z masełkiem i bułką tartą. Poniżej prosty przepis na fasolkę szparagową.
Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.
Risotto to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni włoskiej. Sezon na grzyby to doskonała okazja do przyrządzenia risotta z kurkami. Słodkie, aromatyczne grzyby, odpowiednio ugotowany ryż, cebulka i odrobina białego wina to mój sekret na doskonałe risotto z kurkami.
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa z ziemniaków smażona na tłuszczu - tyle opis placków ziemniaczanych :) Jednak to mało, bo placki ziemniaczane to przede wszystkim smak i prostota. Przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę banalny, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Dla mnie placki ziemniaczane to super danie, a oto mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane.
Krem z brokułów to już klasyk! Przez wiele restauracji danie to jest serwowane z dodatkiem prażonych migdałów, natomiast polecam Wam wypróbować przepis na krem z brokułów z sezamem.Krem z brokułów z sezamem uwielbiam przede wszystkim z powodu chrupiących ziarenek sezamu oraz jego kremowej konsystencji. Koniecznie wypróbujcie przepis na krem z brokułów z sezamem w swojej kuchni.
Były już frytki z marchewki, selera buraka, a teraz czas na przepis na pikantne frytki z batatów! Porcja pikantnych frytek z batatów w porównaniu z tradycyjnymi smażonymi frytkami w oleju została przeze mnie odchudzona o ok 200 kcal :) Pamiętajcie jednak, że porcja pikantnych frytek z batatów to dalej około 300 kcal!!!
Piernik to zaraz po makowcu najbardziej świąteczne ciasto - zazwyczaj pojawia się na naszych stołach właśnie w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Przepis na świąteczny piernik razowy powstał ponieważ chciałam, żeby mój piernik był zdrowszy! Świąteczny piernik razowy jest pełen zdrowych i odżywczych bakalii, które nadają piernikowi naturalnej zdrowej słodkości - pycha!
Najbardziej znaną i lubianą sałatką z kurczakiem jest sałatka Cezar. W tej wersji sałatki z kurczakiem, główną rolę odgrywa sałata rzymska; chociaż przez długi czas była zapomniana, obecnie co raz częściej po nią sięgamy.... Jako dietetyka bardzo mnie to cieszy, ponieważ podstawą zdrowego odżywiania jest urozmaicenie!!!! Taka Sałatka z grillowanym kurczakiem może stanowić syty zamiennik niejednego obiadu. Polecam!