Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Żurek tradycyjny

print Drukuj
Żurek tradycyjny

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Dlaczego żurek jest i smaczny i zdrowy? Dzieje się to za sprawą sposobu jego przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Nawet tzw. niejadki lubią żurek bo jest pożywną zupą z dodatkiem jajeczka i kiełbaski - oczywiście nie byle jakiej kiełbaski, tylko swojskiej.

składniki
  • żur w butelce 
  • żurek w torebce
  • pętko kiełbasy wiejskiej
  • 2 duże suszone grzyby
  • 10 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 5 litrów bulionu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • ząbek czosnku
  • łyżka śmietany
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Żeby przygotować  żurek tradycyjny, trzeba:

  1. Do gorącego bulionu dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, namoczone wcześniej i pokrojone w kosteczkę grzyby (razem z wywarem), przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) oraz posiekany czosnek. 
  2. Następnie do garnka dodajemy pokrojone w kostkę jarzyny i cebulę. Zupę gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
  3. Na koniec dodajemy ¾ szklanki zakwasu z butelki i rozrobiony żurek z torebek.
  4. Żurek zaprawiamy śmietaną, dodajemy majeranek, gotujemy 10 minut i podajemy pachnący na stół, oczywiście z dodatkiem jajek. Mozna podac w chlebkach, już sa nawet gotowe do kupienia w sklepie :)


Życzę smacznego.

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!