Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Żurek z grzybami

print Drukuj
Żurek z grzybami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

W każdym domu na świątecznym stole gości albo żurek, albo barszcz biały. Niewątpliwie są te zupy do siebie dość podobne. Ja wolę żurek z grzybami. Żurek ma bardziej wyrazisty smak i dlatego go zawsze polecam i przgotowuję.

składniki
  • 2 żurki w torebce
  • zakwas żuru w butelce
  • kostki schabowe wędzone
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 10 średnich kartofli
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pieczona cebula
  • ok. 4-5l. wody
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka gęstej śmietany
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Żurek na Wielkanoc robi się w mojej rodznie tak:

  1. Do wcześniej przygotowanego bulionu wkładamy wędzone kostki schabowe i posiekane (wcześniej namoczone) suszone grzyby. Następnie dodajemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) i gotujemy wywar ok. 15 minut.
  2. Oczyszczone warzywa kroimy np. w plasterki, a kartofle w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy do wywaru i dodajemy: upieczoną cebulę i rognieciony czosnek. Dalej gotujemy nasz wywar przez kolejne 15 minut na małym ogniu.
  3. Dodajemy teraz do garnka rozrobiony żurek z torebki i butelki (połowa) i zaprawiamy gęstą śmietaną. Wsypujemy łyżkę majeranku i dalej gotujemy ok. 10-15 minut.
  4. Gotowym, gorącym żurkiem zalewamy pokrojone w kostkę kiełbaski i jajka, które wcześniej układamy na talerze. 

Żurek warto jeść, dlatego polecam i życzę smacznego

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!