Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Bigos ze śliwkami

print Drukuj
Bigos ze śliwkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych tam śliwek. Bigos ze śliwkami jest smaczny i jednocześnie bardzo pożywny. Polecam.

składniki

 

  • kapusta kiszona 1,5kg
  • mięso- szynka wieprzowa 40 dkg; schab 40 dkg
  • boczek wędzony 20 dkg
  • kiełbasa 30dkg
  • suszone grzyby leśne 5 dkg
  • suszone śliwki ok. 10 sztuk
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: czosnek granulowany; słodka papryka; sól
  • czerwone wino do podlania
sposób przygotowania
  1. Kiszoną kapustę obgotować i odlać z niej pierwszą wodę.
  2. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, czosnkiem i papryką, usmażyć na patelni.
  3. Boczek wędzony pokroić i wytopić, kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni razem z boczkiem.
  4. Suszone grzyby namoczyć, obgotować i pokroić w paski.
  5. Ugotowaną kapustę (bez wody) wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać usmażone mięso z sosem ze smażenia, stopiony boczek i przesmażoną kiełbasę i i suszone grzyby.
  6. Całość wymieszać i gotować ok. 0,5 godziny. Kolejno dodać suszone śliwki, wymieszać  podlać bigos czerwonym winem  i jeszcze poddusić na małym ogniu, mieszając potrawę co jakiś czas.  
  7. Bigos może być przechowywany w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Z każdym kolejnym dniem potrawa jest smaczniejsza.
  8. Smacznego.

Bigos to bardzo smaczna potrawa, warto ją przygotować!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!