Zupa z dyni najlepiej smakuje, gdy babie lato już powoli się kończy i nieuchronnie zbliża się zima. Zupa z dyni nabiera wtedy takiego posmaku nieuchronnego końca ciepłych dni :), przynajmniej na mnie smak zupy dyniowej tak działa. Zwykle zupa z dyni to krem i taki jest też ten przepis. Zupa z dyni czyli idealny krem z dyni :)
Przepis na rozgrzewającą owsiankę z dynią został stworzony z myślą o jesiennych słotach i zimowych mrozach. Zastosowany w rozgrzewającej owsiance z dynią imbir, działa również bakteriobójczo. Z kolei liczne witaminy, składniki mineralne i probiotyczne bakterie w okresie przeziębień wspomagają pracę postawionego w stanie gotowości układu odpornościowego
Dyniowe ciasteczka owsiane to kolejna odsłona pysznych i zdrowych ciastek z płatkami owsianymi. Do zjedzenia dyniowych ciasteczek owsianych skłonimy nawet największych niejadków i uzupełnimy ich dietę w cenne składniki, które licznie znajdują się w dyni. A być może przekonamy nawet małego niejadka, że warzywa mogą być smaczne i warto je chociaż spróbować. Zatem na jutrzejszy deser polecam dyniowe ciasteczka owsiane!
Kończy się niedługo sezon na śliwki, ale właśnie się rozpoczyna sezon na dynię. Nie będę oryginalna, jeżeli powiem, że uwielbiam krem z dyni. Moim ulubionym przepisem jest jednak krem z dyni na słodko. Spróbujcie!
Zupa z dyni cukrowej według mojego przepisu jest nieco inna niż zwykle. Ciemnopomarańczowy kolor zupy z dyni może być smaczną zapowiedzią złotej jesieni. Zupa z dyni cukrowej ma szansę być przebojem w twojej kuchni.
Dynia przeżywa ostatnio renesans. Sama z przyjemnością po nią sięgam. Najczęściej przygotowuję krem z dyni, ale mój krem z dyni to zupełnie wyjątkowe danie. Jest w nim nutka orientu. Taki krem z dyni umili każdą jesienną słotę.
Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki. Proponuję więc faworki. Faworki to doskonały dodatek do gorącej herbaty w zimowe wieczory. Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Oto prosty przepis na foworki.
Sałatka gyros to idealna potrawa na rodzinne imprezy. Ja zawsze robię sałatkę gyros, gdy muszę szybko przygotować coś dla wielu osób. Zawsze wszystkim smakuje. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby sałatka gyros została na talerzu. Dziś zdradzę, jak przygotować sałatkę gyros.
Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze.
Strogonow to danie, które często gości na polskich stołach. Strogonow nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, jest także sycącym posiłkiem. Proszę spróbować mojego przepisu na boeuf strogonow w klasycznym wydaniu.
Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.
Jarmuż w ostatnim czasie zdobywa coraz większą popularność i osobiście bardzo mnie to cieszy. Z jarmużu można przygotować doskonałe sałatki, koktajle a nawet zdrowe chipsy! Dziś przedstawiam przepis na chrupiące i zdrowechipsy z jarmużu. Chipsy z jarmużu są lekkie, smaczne, a przy okazji dostarczają nam mnóstwa witamin i składników mineralnych. Dlatego chipsy z jarmużu niemal bez wyrzutów sumienia można spałaszować, np. przy okazji wieczornego seansu filmowego!
Co raz częściej na półkach sklepowych pojawia się komosa ryżowa. Niewielu jednak z nas zna możliwości wykorzystania tego bardzo wartościowego zboża w naszej kuchni. Jedną z nich jest pyszna sałatka z quinoą z grillowanymi warzywami. Poza walorami smakowymi sałatka z quinoą i grillowanymi warzywami jest również doskonałym źródłem białka oraz mikroelementów, m.in. manganu, magnezu, wapnia, żelaza i miedzi.
Przyjmujesz gości i nie wiesz co postawić na stole między posiłkami? Proponuję świetną przekąskę: pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką. Takie pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką smakują panom i paniom. Doskonale nadają się do swobodnego przegryzienia podczas spotkania, albo jako przystawka do innego dania. Polecam moje pieczarki faszerowane!
Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!
Serek migdałowy jest produktem ubocznym po produkcji domowego mleka migdałowego. Ani się ważcie wyrzucać masę migdałową, która pozostanie Wam po przygotowaniu mleka migdałowego. Przygotujcie kremowy i delikatny serek migdałowy z miodem! W wersji na słodko serek migdałowy z mioedem jest wyjątkowo smaczny.
Zdrowotne walory surówki z czerwonej kapusty z ogórkiem są niezaprzeczalne!!! Swój kolor, surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Zmiatają one wolne rodniki, które powodują starzenie się naszej skóry ale także całego organizmu!!! To właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca.
Jaglany koktajl z czarną porzeczką to doskonały posiłek na drugie śniadanie - zwłaszcza jeżeli masz dość jogurtów i serków wiejskich. Jaglany koktajl z czarną porzeczką można zapakować w pojemniczek, schować i wyjąć gdy.... atakuje nas popularny mały głód! Jaglany koktajl z czarną porzeczką zasyci, doda energii i podniesie koncentracje. Niestety jedyne czego nie zrobi to sie sam nie przygotuje - zatem do kuchni i gotować kaszę! ;)
Tapenada wywodząca się z Prowansji to potrawa zaliczana do kuchni śródziemnomorskiej ma bardzo charakterystyczny smak – lekko słonawy, orzeźwiający z nutą czosnku. Chrupiące grzanki z tapenadąz zielonych oliwek polecam na wytrawny podwieczorek czy lekką kolację. Zastosowań tapenady z zielonych oliwek jest wiele – ważne, że pastę zrobimy mega szybko i prosto! Polecam :)
Śledzie w śmietanie, w oleju, ale nie zapominajmy o świątecznej klasyce czyli o rolmopsach. Rolmopsy najczęściej kupujemy gotowe. Szkoda, że nie zdajemy sobie często sprawy, że własnoręczne przygotowanie rolmopsów, z wybranymi przez siebie dodatkami jest bardzo szybkie, dużo tańsze, a takie rolmopsy są zdecydowanie zdrowsze! Polecam na wigilijny stół i nie tylko... :)
Devolay czy devolaille - nieważne, jest pyszny! Kotlet devolay z żółtym serem zadowoli wszystkich - chrupiący z wierzchu, lejący i miękki w środku! Devolay z żółtym serem to mój ulubiony kotlet drobiowy. Wymaga odrobiny cierpliwości przy zawijaniu, ale wart jest zachodu. Masz ochotę na devolay z żółtym serem? Do dzieła!