Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Przetwory

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

172 oceny

Przepis na kiszoną czerwoną kapustę

Przepis na kiszoną czerwoną kapustę

Wiedzieliście, że można również ukisić czerwoną kapustę? Można i jest pyszna! Koniecznie wypróbujcie przepis na kiszoną czerwoną kapustę. W tej wersji kiszona kapusta jest bardzo smaczna i dodatkowo ładnie wygląda. Już raz pisałam o zdrowotnych walorach czerwonej kapusty, ale powtórzę: ma działanie 
Tradycyjnie kiszona kapusta

Tradycyjnie kiszona kapusta

Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, znakomite źródło witaminy C, a sok z kapusty kiszonej jest znany z właściwości leczących kaca :) Surówka albo bigos z własnej kapusty kiszonej są bezkonkurencyjne! Ukiszenie tradycyjnej kiszonej kapusty to łatwizna. Wystarczy poszatkować kapustę, dodać dodatki i porządnie ubić w naczyniu - wiadrze lub zwykłym słoiku. Oto cała filozofia!
Kapusta kiszona z imbirową nutą

Kapusta kiszona z imbirową nutą

Kupując gotową kiszoną kapustę, można dać się porządnie nabić w butelkę...  Kapusta kiszona jest znana ze swoich probiotycznych właściwości, tymczasem kupna kapusta kiszona jest napakowana konserwantami, kwasem askorbinowym, które zabijają jej    Kapusta kiszona z naszego przepisu ma imbirowy posmak, dlatego takiej kapusty można ze świecą szukać.... Oryginalna, pyszna, zdrowa - taka jest właśnie kapusta kiszona z imbirową nutą.
Linia
Pomarańczowy dżem z cukinii

Pomarańczowy dżem z cukinii

Dżem z cukinii jadłam po raz pierwszy w ubiegłym roku. Na dodatek był to pomarańczowy dżem z cukinii… Na początku byłam nieufna…Pomarańczowy dżem z cukinii??? Spróbowałam i właśnie przygotowałam porcję pomarańczowego dżemu z cukinii do własnej spiżarni, bo jest przepyszny!
Podgrzybki w marynacie korzennej

Podgrzybki w marynacie korzennej

Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzyby marynowane! Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na podgrzybki w marynacie korzennej. Moje podgrzybki w marynacie korzennej są przebojem nie tylko w mojej spiżarni, ale również u moich znajomych, którym wyjawiłam ten przepis!
Marynowane prawdziwki

Marynowane prawdziwki

Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowane grzyby są doskonałą przekąską i  świetną przystawką na polskiej biesiadzie. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki. A oto mój przepis na marynowane prawdziwki, których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni.
Linia
Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są grzyby w marynacie słodko-kwaśnej. Marynata słodko-kwaśna pasuje do różnych gatunków grzybów: prawdziwków, kurek, podgrzybków. Ważne jest jednak, żeby grzyby były małe i zdrowe. Wtedy marynata słodko-kwaśna najlepiej smakuje i mamy najsmaczniejsze grzyby marynowane!  
Powidła śliwkowe bez cukru

Powidła śliwkowe bez cukru

Gdy jesień za oknem to znaczy, że nadchodzi czas na powidła śliwkowe. Powidła ze śliwek według starego przepisu nie wymagają wcale dodawania cukru! Węgierki na powidła śliwkowe powinno się wybierać takie, których skórka przy ogonku jest pomarszczona - dzięki temu wiemy, że śliwka jest bardzo słodka. Oto naprawdę stary przepis na powidła śliwkowe bez cukru.
Prosty przepis na powidła śliwkowe

Prosty przepis na powidła śliwkowe

Wraz z końcem lata, wszystkich opanowuje pasja robienia dżemów i przetworów. Ja stawiam na powidła śliwkowe. Nie byłbym sobą gdybym ich nieco nie zmodyfikował. Moje powidła śliwkowe są proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne.
Linia
Powidła śliwkowe smażone

Powidła śliwkowe smażone

Pomimo tego, że w sklepach nie brakuje dżemów i powideł, domowe powidła śliwkowe nie mają sobie równych. Na powidła śliwkowe wybieramy mocno dojrzałe węgierki. Kiedy za oknem pojawi się szaruga, a potem śnieg - powidła śliwkowe przypomną ci ciepłe dni.
Ogórki konserwowe - sprawdzony przepis

Ogórki konserwowe - sprawdzony przepis

Nie ma to jak polskie ogórki gruntowe. Są najsmaczniejsze. Szczególnie gdy przygotujemy z nich przetwory na zimę: czy to ogórki konserwowe, czy ogórki kiszone, czy wszelkiego rodzaju sałatki, to jednak ogórek króluje w słoiku. Polecam sprawdzony przepis na ogórki konserwowe, a sprawdzony, bo w mojej rodzinie trwa od pokoleń i niezmiennie jest ten sam.
Ogórki konserwowe na zimę z miodem

Ogórki konserwowe na zimę z miodem

Sezon ogórkowy przeważnie trwa od czerwca do końca września. Niestety nie możemy korzystać z dobrodziejstwa ogórków gruntowych przez cały rok i w związku z tym szykujemy ogórki konserwowe na zimę. Kto ich nie lubi…U mnie w domu ogórki konserwowe z miodem są rozchwytywane. Ja dzisiaj zaproponuję przepis na ogórki konserwowe z odrobiną miodu.
Linia
Najlepsze ogórki konserwowe

Najlepsze ogórki konserwowe

Sezon ogórkowy rozpoczęty! Kupujemy ogórki i szykujemy słoiki na zimę. Najlepsze z najlepszych są oczywiście ogórki konserwowe. Wykonane wg podstawowego przepisu gwarantują doskonałą jakość i smak. Ogórki konserwowe pasują do wszystkiego - więc do dzieła!
Ogórki kiszone, jak zrobić

Ogórki kiszone, jak zrobić

Gdy nadchodzi czas na przetwory z ogórków to pytanie, jak zrobić ogórki kiszone pojawia się myślę często. A ja mam odpowiedź :) Przepis na ogórki kiszone, który wykorzystuję jest sprawdzony i moje ogórki kiszone wstydu mi nie przynoszą. Polecam sprawdzony przepis na ogórki kiszone.
Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę

Jak przetwory z ogórków to ogórki kiszone, innych niestety nie lubię. A popularne kiszenie to inaczej kwaszenie, czyli utrwalanie produktów polegające na działaniu kwasu mlekowego. Zalewanie słoną zalewą jest po to, żeby nie dostawało się powietrze, a co za tym idzie bakterie. Kiszenie to najbardziej racjonalna metoda utrwalania, produkty zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dlatego ogórki kiszone są takie zdrowe :)
Linia
Ogórki kiszone - sprawdzony przepis

Ogórki kiszone - sprawdzony przepis

Gdy mamy w planach ogórki kiszone potrzebujemy sprawdzonego przepisu. Oto sprawdzony przepis na ogórki kiszone, który wykorzystuję co roku. Mam nadzieję, że od teraz nie tylko ja będę miał pyszne kiszone ogórki na piwnicznej półce :)
Zdrowa papryka marynowana

Zdrowa papryka marynowana

Papryka ma wiele walorów (również papryka marynowana), np. zawiera ogromną ilość witaminy C, czerwona zawiera rutynę, bioflawonoidy oraz drogocenny fosfor. Wszystko to wpływa doskonale na nasz układ krwionośny i odpornościowy. Przy okazji wspomnę, że ostra papryka zawiera capsaicynę, która jak wiadomo działa antynowotworowo. Jedzmy jak najwięcej czerwonej papryki podczas sezonu, a na zimę przygotujmy paprykę marynowaną.
Papryka marynowana z miodem

Papryka marynowana z miodem

Nie od dzisiaj wiadomo, że papryka marynowana jest najsmaczniejsza, gdy jest delikatnie słodkawa. Nie każdy z nas używa białego cukru i dlatego często zastępujemy go miodem. Ja paprykę marynowaną słodzę właśnie miodem, przez co jest na pewno zdrowsza, a dla mnie smaczniejsza.
Linia
Domowa papryka marynowana

Domowa papryka marynowana

Sezon paprykowy się zaczyna i w związku z czym należy się do niego przygotować. Polecam więc przepis na paprykę marynowaną, który dostałem od mojej mamy. Jest sprawdzony i efekt pozostaje zawsze ten sam. Papryka marynowana wg tego przepisu jest zawsze bardzo smaczna.
Ogórki małosolne na szybko

Ogórki małosolne na szybko

Wiem, że oczekiwanie na to, aż ogórki małosolne dojdą do siebie jest męczące. Zwłaszcza gdy codziennie musimy patrzeć na nie w kuchni. Jedyny sposób, aby przyspieszyć to zalać je ciepłą, przegotowaną zalewą. Proces dochodzenia jest zdecydowanie szybszy i już po 2-3 dniach ogórki małosolne będą gotowe.
Ogórki małosolne na grilla

Ogórki małosolne na grilla

Sezon grillowy w toku. Nasza kuchnia stworzyła mnogość przystawek do mięs grillowanych, ale każdy z nas wie, że ogórki małosolne nie zostaną wyparte przez żadne cukinie, czy też bakłażany. Ogórki małosolne same w sobie są rewelacyjne, łatwo je przygotować i wszyscy je lubią. Polecam ogórki małosolne na grilla.
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!