Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Podgrzybki w marynacie korzennej

print Drukuj
Podgrzybki w marynacie korzennej

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzyby marynowane! Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na podgrzybki w marynacie korzennej. Moje podgrzybki w marynacie korzennej są przebojem nie tylko w mojej spiżarni, ale również u moich znajomych, którym wyjawiłam ten przepis!

składniki
  • nieduże podgrzybki - ½ kg
  • ocet winny z białego wina (do wypełnienia słoików z grzybami)
  • cebule - 2 główki
  • ziarna pieprzu i kolendry
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • cukier
  • sól
sposób przygotowania

A oto przepis na podgrzybki w marynacie korzennej

  1. Grzyby oczyszczam i dokładnie myję.
  2. Wrzucam je na osolony wrzątek na ok. 20 min. , po czym odcedzam.
  3. Zalewam grzyby octem winnym w glinianym garnku lub słoju i pozostawiam je na 2 tygodnie.
  4. Osączam i przekładam grzyby do uprzednio wyparzonych słoików, dodaję po plasterku cebuli, liść laurowy, ziarna ziela, pieprzu i kolendry.
  5. Świeży ocet winny zagotowuję z solą i cukrem w proporcji po łyżeczce cukru i soli na litr octu.
  6. Zalewam grzyby w słoikach gorącą zalewą, słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Pasteryzuję przez ok. 10 min. Grzyby marynowane gotowe.

Podgrzybki w marynacie korzennej są doskonałą przystawką do zimowych posiłków. Dzięki marynowaniu przez 2 tygodnie mają wyjątkowy smak i aromat.

Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!