Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

print Drukuj
Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Shutterstock.com

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są grzyby w marynacie słodko-kwaśnej. Marynata słodko-kwaśna pasuje do różnych gatunków grzybów: prawdziwków, kurek, podgrzybków. Ważne jest jednak, żeby grzyby były małe i zdrowe. Wtedy marynata słodko-kwaśna najlepiej smakuje i mamy najsmaczniejsze grzyby marynowane!  

składniki
  • grzyby
  • sól

Do każdego słoika:

  • cebula - 1 plaster
  • listek laurowy - 2-3 szt.
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • czarny pieprz -  3 ziarenka

Marynata:

  • ocet - 450 ml
  • woda - 50 ml
  • cukier - ½ kg
sposób przygotowania

A oto przepis na grzyby w marynacie słodko-kwaśnej w kilku krokach:

  1. Oczyść i umyj grzyby.
  2. Przełóż grzyby do garnka, zalej wodą i przypraw solą.
  3. Gotuj grzyby na wolnym ogniu, ok. 40 minut.
  4. W tym czasie, do czystych i wyparzonych słoików włóż na dno plasterek cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe.
  5. Wymieszaj składniki zalewy, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zagotuj i odstaw.
  6. Odcedź grzyby i wkładaj gorące do słoików.
  7. Zalej grzyby gorącą zalewą, mocno dokręć wieczka i ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Mamy grzyby marynowane.

Pora grzybobrania jeszcze trwa. Nie czekaj więc dłużej i poszukaj grzybów, które w słodko-kwaśnej marynacie będą smakować doskonale. A w zimę, gdy się otworzy takie grzyby marynowane ... ech, delicje... :)

Smacznego!

 

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!