Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Potrawy z grzybów

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

54 oceny

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami i wigilijny barszcz czerwony to oczywiste skojarzenie. Jest to dosyć zrozumiałe, bo wigilijny barszcz z uszkami jest naprawdę pyszny. U mnie przygotowuje się uszka z kapustą i grzybami. Barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami jest może daniem postnym, ale smakuje jak najlepszy rarytas!
Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem

Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem

Pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem to polska wersja tradycyjnego włoskiego dania czyli risotto. Dietetyczna przewaga polskiego pęczotto z grzybami z zielonym groszkiem to zamiana białego ryżu na gruboziarnistą kaszę czyli na pęczak. Pęczak dostarcza węglowodanów złożonych, które powinny stanowić podstawę naszego dziennego jadłospisu,
Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami

Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami, a w skrócie po prostu pęczotto tudzież kaszotto. Nietypowe polskie danie przygotowane na typowy sposób włoskiego risotto. Równocześnie Pęczak ze szpinakiem, grzybami i suszonymi pomidorami to dość sycący obiad. Pamiętaj jednak aby nie jadać grzybowych dań częściej niż 2 razy w tygodniu!  
Linia
Wigilijne uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami to nie tylko tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie, ale również przedsmak wigilii. U mnie w rodzinie praktykuje się bowiem rodzinne lepienie uszek. Takie wigilijne uszka z grzybami przygotowane przez dużych i małych to nie tylko wspaniała zabawa, ale również okazja do wspólnego spędzenia czasu.
Pieczarki faszerowane ziemniakami i serem

Pieczarki faszerowane ziemniakami i serem

Bardzo lubię faszerowane pieczarki i ciągle wynajduję nowe sposoby na ich przyrządzenie. Dzisiaj proponuję pieczarki faszerowane ziemniakami i serem. Takie pieczarki faszerowane ziemniakami i serem to danie, które przygotowuję czasami kiedy dowiaduję się, że za godzinę będę miałą gości! To szybka i smaczna przystawka!
Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane mogą być zarówno przystawką, jak i alternatywą dla ziemniaków, bądź ryżu podawanego do ulubionego schabowego lub innej porcji mięsa. Przepis na moje ulubione pieczarki faszerowane wziąłem od siostry. Pieczarki faszerowane według tego przepisu są lekkie, a co najważniejsze bardzo smaczne.
Linia
Pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką

Pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką

Przyjmujesz gości i nie wiesz co postawić na stole między posiłkami? Proponuję świetną przekąskę: pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką. Takie pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką smakują panom i paniom. Doskonale nadają się do swobodnego przegryzienia podczas spotkania, albo jako przystawka do innego dania. Polecam moje pieczarki faszerowane!
Risotto z grillowanymi grzybami

Risotto z grillowanymi grzybami

Risotto grzybowe można przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych. Ja zaś proponuję risotto z grillowanymi grzybami. Ten sposób przygotowania grzybów nadaje daniu specyficzny nieco orzechowy smak. Risotto z grillowanymi grzybami  jest być może mniej znane, ale naprawdę warto wypróbować ten przepis!
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem

Wraz z pierwszymi chłodami mamy ochotę na bardziej treściwe dania. Dzisiaj proponuję zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i serem. To danie, które możemy zaserwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem jest bardzo smaczna i aromatyczna.
Linia
Jajecznica z kurkami na maśle

Jajecznica z kurkami na maśle

Nawet ci, którzy nie przepadają za grzybami, z reguły, nie mają nic przeciwko kurkom. Jajecznica z kurkami na maśle, z dodatkiem czerwonej cebuli to danie, które naprawdę smakuje każdemu. Zajrzyj do lodówki - na pewno znajdziesz tam składniki do jajecznicy z kurkami na maśle. Do dzieła!  
Podgrzybki w marynacie korzennej

Podgrzybki w marynacie korzennej

Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzyby marynowane! Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na podgrzybki w marynacie korzennej. Moje podgrzybki w marynacie korzennej są przebojem nie tylko w mojej spiżarni, ale również u moich znajomych, którym wyjawiłam ten przepis!
Marynowane prawdziwki

Marynowane prawdziwki

Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowane grzyby są doskonałą przekąską i  świetną przystawką na polskiej biesiadzie. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki. A oto mój przepis na marynowane prawdziwki, których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni.
Linia
Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są grzyby w marynacie słodko-kwaśnej. Marynata słodko-kwaśna pasuje do różnych gatunków grzybów: prawdziwków, kurek, podgrzybków. Ważne jest jednak, żeby grzyby były małe i zdrowe. Wtedy marynata słodko-kwaśna najlepiej smakuje i mamy najsmaczniejsze grzyby marynowane!  
Risotto z borowikami

Risotto z borowikami

Podobno risotto przywiózł Marco Polo z samych Chin. Potrawa zyskała jednak wielką popularność we Włoszech. Mówi się, że ile gospodyń, tyle przepisów na risotto. Dzisiaj proponuję zatem mój przepis na risotto z borowikami, bo risotto z grzybami jest przepyszne. :)
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!