Zupy rybne są jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania ryb. Dzięki jarzynom odżywcza zupa rybna zawiera wapń, żelazo, selen, magnez oraz jod. Natomiast odżywcza zupa rybna jest przede wszystkim znakomitym źródłem kwasów omega-3, które są niezwykle istotne w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Zawarte w odżywczej zupie rybnej kwasy omega-3 wspomagają również pracę naszego mózgu!
Tajnym składnikiem oczyszczającego zielonego koktajlu ze szpinakiem jest seler naciowy, który jest bogaty w liczne antyoksydanty, neutralizujące wszechobecne toksyny i wolne rodniki. Z kolei mieszanina błonnika pokarmowego i naturalnych cukrów sprawia, że oczyszczający koktajl ze szpinakiem dostarcza również zdrowej dawki energii. Zatem oczyszczający koktajl ze szpinakiem będzie doskonałym posiłkiem na zdrowe i szybkie drugie śniadanie.
Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych potraw. Robię ją bardzo często, także dlatego że pieczarki są powszechnie dostępne cały rok. Gorąca zupa pieczarkowa jest rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Poznajcie mój przepis na zupę pieczarkową! :)
Zupa cebulowa, gdy zmarzniemy lub przemokniemy to jest to, co naszemu organizmowi potrzeba, dlatego polecam aromatyczną zupę cebulową. Chroni przed przeziębieniem i wspaniale smakuje. I zupa cebulowa może być gotowana cały, okrągły rok.
Naleśniki ze szpinakiem to przepis na naleśniki, które nigdy mi się nie nudzą i mogę je jeść bardzo często. Do tego naleśniki ze szpinakiem to w miarę zdrowy posiłek - szpinak ma sporo żelaza i warto go jeść. Także naleśniki ze szpinakiem robimy i nie marudzimy :)
Strogonow to danie, które często gości na polskich stołach. Strogonow nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, jest także sycącym posiłkiem. Proszę spróbować mojego przepisu na boeuf strogonow w klasycznym wydaniu.
Pasta jajeczna - najlepsza z past. Pasta jajeczna idealnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Możemy nią dekorować kanapki albo podawać w odrębnych miseczkach lub na liściach sałaty. Pasta jajeczna jest doskonała na śniadanie, choć na kolację też ją można zjeść :)
Spaghetti carbonara to gorące danie makaronowe dla wielbicieli sera. Serowy sos carbonara nadaje specyficzny smak tej potrawie, w związku z czym może nie każdy ją lubi, choć na pewno nie ja, bo jeśli spaghetti to tylko spaghetti carbonara! Moje spaghetti carbonara jest po prostu godne polecenia.
Lubię kuchnię zgodną z naturą i tym, co jest właśnie dostępne w naszym klimacie. Ostatnio królują śliwki i oczywiście knedle ze śliwkami. Przepis, który podaję to knedle ze śliwkami świeżymi, ale możesz je również wykonać potem z zamrożonym śliwkami.
Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.
Co raz częściej na półkach sklepowych pojawia się komosa ryżowa. Niewielu jednak z nas zna możliwości wykorzystania tego bardzo wartościowego zboża w naszej kuchni. Jedną z nich jest pyszna sałatka z quinoą z grillowanymi warzywami. Poza walorami smakowymi sałatka z quinoą i grillowanymi warzywami jest również doskonałym źródłem białka oraz mikroelementów, m.in. manganu, magnezu, wapnia, żelaza i miedzi.
Chociaż cieszymy się jeszcze sosami i zupami ze świeżych grzybów, nie zapomnijmy o czekającej nas zimie. Marynowane grzyby są doskonałą przekąską i świetną przystawką na polskiej biesiadzie. U mnie jada się najchętniej marynowane prawdziwki. A oto mój przepis na marynowane prawdziwki, których nigdy nie brakuje na półce w mojej spiżarni.
Prosty i błyskawiczny przepis na uniwersalną owsiankę z kefirem na długo zapanował w mojej kuchni. Za każdym razem uniwersalna owsianka z kefirem jest smaczna a uniwersalnie dodawane dodatki powodują, że codziennie uzupełniamy dietę w różne składniki odżywcze. Dodatkowo dzięki obecności probiotycznych bakterii uniwersalna owsianka z kefirem wspomaga m.in. pracę przewodu pokarmowego i odpornościowego, a nawet może zapobiegać nadmiernej masie ciała.
Muszę wszystkich ostrzec, że zupa rybna po sycylijsku jest niebezpiecznie smaczna! Gęsta i bardzo aromatyczna zupa rybna po sycylijsku doskonale się sprawdzi na zimowe obiady. Smaki różnych ryb i owoców morza nadają zupie rybnej po sycylijsku głębokiego, złożonego smaku. Delikatne ryby i jędrne krewetki genialnie ze sobą kontrastują, dzięki czemu zupa rybna po sycylijsku jest wyśmienita.
Przyjmujesz gości i nie wiesz co postawić na stole między posiłkami? Proponuję świetną przekąskę: pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką. Takie pieczarki faszerowane mięsem i cebulą dymką smakują panom i paniom. Doskonale nadają się do swobodnego przegryzienia podczas spotkania, albo jako przystawka do innego dania. Polecam moje pieczarki faszerowane!
Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!
Wiglilia bez śledzi w oleju nie może się odbyć! Żeby jednak nieco odświeżyć to smaczne tradycyjne danie wigilijne, proponuję wersję śledzi w oleju w ziołach. Śledzie w oleju w ziołach są smaczne, aromatyczne i bardzo proste w wykonaniu!
Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysmakami. Gęś po staropolsku jest jednym z nich. Taka pieczona gęś po staropolsku jest naprawdę prosta w wykonaniu i stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego niedzielnego kurczaka, bądź schabowego. zachęcam do wypróbowania przepisu!
Tapenada wywodząca się z Prowansji to potrawa zaliczana do kuchni śródziemnomorskiej ma bardzo charakterystyczny smak – lekko słonawy, orzeźwiający z nutą czosnku. Chrupiące grzanki z tapenadąz zielonych oliwek polecam na wytrawny podwieczorek czy lekką kolację. Zastosowań tapenady z zielonych oliwek jest wiele – ważne, że pastę zrobimy mega szybko i prosto! Polecam :)
Zbliża się wigilia a z nią odświeżanie pomysłów na dania rybne. Na początku listy potraw do przygotowania na święta figurują u mnie klasyczne śledzie w śmietanie. Śledzie w śmietanie to danie dosyć typowe, ale smaczne. Pamiętam, że klasyczne śledzie w śmietanie były daniem, które przygotowałam na rodzinną kolację jako zupełnie początkująca pani domu. Okazało się, że były na tyle dobre, że na stałe weszły go wigilijnego menu.