Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tradycyjny polski bigos

print Drukuj
Tradycyjny polski bigos

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7

12 ocen

Przepis na tradycyjny polski bigos, który gotowany jest chyba we wszystkich polskich domach. Prawdziwy bigos jest kwintesencją polskich smaków.

składniki
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 70 dkg łopatki i karczku
  • 1/2 kg żeberek wędzonych
  • 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • dużą garść suszonych grzybów
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek
  • pieprz, sól, majeranek, papryka ostra
  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki mąki
sposób przygotowania
  1. Kapustę pokroić drobno, zalać wodą i zagotować. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, dodać wcześniej namoczone grzyby, zalać wodą i gotować ok 30 minut.
  2. Kapustę odcedzić dwukrotnie, a następnie połączyć z mięsem i grzybami oraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Nadmiar wody odlać. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
  3. Na patelni rozpuścić smalec lub masło dodać mąkę i zrobić zasmażkę, następnie dodać do bigosu i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
  4. Odstawić w chłodne miejsce żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Bigos najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
  5. Smacznego
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!