Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ulubiony przepis na bogracz

print Drukuj
Ulubiony przepis na bogracz

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7

23 ocen

Oto mój ulubiony przepis na bogracz, danie prosto z węgierskiej puszty. Nazwa bogracz wywodzi się z węgierskiej nazwy żeliwnego kociołka w którym zwykle to danie było przygotowywane, ale można bez problemu zrobić bogracz w domu na kuchence.

Najlepiej smakują proste dania, a niewątpliwie bogracz do takich należy, więc warto wypróbować to pyszne węgierskie danie. 

składniki
  • papryka, 3 sztuki
  • pomidory, 3 sztuki
  • ziemniaki, 5 sztuk
  • masło, 2 łyżki
  • oliwa, 1 łyżka
  • słodka papryka, 4 łyżeczki
  • ostra papryka, pół łyżeczki
  • mięso gulaszowe, ok. 600 g
  • boczek, ok. 100 g
  • cebula, duża
  • czosnek, 3 ząbki
  • ewentualnie sos sojowy, 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
  • bulion, 2-3 szklanki
  • gorąca woda
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na bogracz - wydrukować, nie giąć, kilka lat będzie służył :) Bogracz na Węgrzech, to jak u nas bigos, każdy ma swój przepis. Jednak zaręczam, że mój przepis na bogracz się sprawdzi. 

  1. Obsmażamy pokrojony w paski boczek, do chrupkości. Dodajemy masło i oliwę, potem posiekaną cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli, na koniec dodajemy posiekany lub przetarty czosneki i smażymy.
  2. Obsmażamy pokrojone w kostkę mięso, tak, żeby w środku było soczyste.
  3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy oraz mieloną paprykę. Dolewamy szklankę gorącej wody i wszystko mieszamy. Gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie, na małym ogniu a w razie potrzeby dodajemy wody lub bulionu, żeby potrawa nie wyparowała. Musi być gęsty sos przykrywający mięso. Dodajemy resztę przypraw.
  4. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy całość, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Następnie dokładamy pokrojoną w kostki paprykę i gotujemy jeszcze z 5 minut.
  6. Sparzone pomidory kroimy na ćwiartki i dorzucamy do dania. Gotujemy całośc jeszcze kilka minuti gotowy bogracz podajemy, może być z pieczywem.

Smacznego.

PS. Gdy chcemy bogracz przygotować w kociołku nad ogniskiem, wszystko robimy tak samo, ale zmieniamy patelnię na kociołek.

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!