Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Biszkopt ze sliwkami

print Drukuj
Biszkopt ze sliwkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.7

6 ocen

Ciasto ze śliwkami gości teraz na wielu stołach. Dzisiaj przepis na biszkopt ze śliwkami - ciasto ze śliwkami rozpływające się w ustach. Szybko wypróbuj ten przepis, bo biszkopt ze śliwkami na pewno będzie przebojem w twojej kuchni!

składniki
  • śliwki węgierki - 10 szt.
  • jajka - 6 szt.
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
  • jabłko (kwaśne) - 1 szt.
sposób przygotowania

A oto mój przepis na lekki biszkopt ze śliwkami: 

  1. Jajka ubij, dodaj cukier i dalej ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji.
  2. Dodawaj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ciągle ubijaj.  Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelać ciasto.
  3. Na wierzchu ułóż śliwki bez pestek pokrojone w paski oraz obrane i pokrojone na cienkie cząstki jabłka.
  4. Ciasto ze śliwkami piecz około 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni, najlepiej z termoobiegiem.

Biszkopt ze śliwkami jest bardzo delikatnym ciastem i szybko znika. Możesz dodać jabłko według mojego przepisu, albo zostawić same śliwki.

Smacznego!

 

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.7
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!