Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Przepis na krupnik na podrobach

print Drukuj
Przepis na krupnik na podrobach

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0

2 oceny

Przepis na krupnik na podrobach to idealny przepis na krupnik, szczególnie gdy nie cierpimy na nadmiar gotówki. Podroby również warto jeść, gdyż zawierają dużo wartościowych składników. Choć oczywiście nie za często, ale raz w tygodniu na pewno nam nie zaszkodzi. Poza tym takie zupy, jak krupnik są zdrowe i pożywne.

składniki
  • półtora litra wody
  • 0,4 kg podrobów takich jak żołądki, serca
  • ziele angielskie - 2
  • liście laurowe - 2
  • 0,4 kg włoszczyzny
  • 15 dag kaszy, najlepiej jęczmiennej
  • 0,4 kg ziemniaków
  • sól
  • siekana zielona pietruszka, ok. 2 łyżeczek
  • łyżka śmietany
  • 2 dag suszonych grzybów, które nadadzą niepowtarzalny aromat
sposób przygotowania

Jak przygotować krupnik na podrobach:

  1. Płuczemy kaszę.
  2. Opłukaną kaszę zalewamy wodą, dodajemy podroby, ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotujemy.
  3. Po 10 minutach dodajemy włoszczyznę (umytą i pokrojoną) oraz grzyby. Całość solimy. Trzeba uważać, żeby nie przesolić, ja staram się jak najmniej soli używać. Do smaku.
  4. Sprawdzamy, czy podroby są miękkie, gdy tak, to dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż zmiękną, tak z kwadrans.
  5. Po ugotowaniu możemy dodać śmietanę oraz pietruszkę.

Krupnik na podrobach gotowy, jest wspaniały, więc warto krupnik przepis na krupnik często wykorzystywać :)

Smacznego! 

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!