Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Mleko migdałowe

print Drukuj
Mleko migdałowe

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Mleko migdałowe zawiera mielone migdały i wodę . W porównaniu z mlekiem ryżowym czy z ziaren soi, mleko migdałowe zawiera więcej witamin i minerałów. Równocześnie mleko migdałowe  jest uważane za najsmaczniejsze mleko roślinne. Przygotowane według tego przepisu mleko migdałowe można przechowywać w lodówce około dwóch dni :)

składniki
  • Migdały blanszowane 1 szklanka, 150g
  • Woda mineralna 4 szklanki
sposób przygotowania

Aby przygotować pyszne mleko migdałowe należy:

 

  1. Migdały opłukać pod bieżącą wodą
  2. Migdały zalać 3 szklankami wody mineralnej pozostawić na min. 8 godz, a najlepiej na noc.
  3. Miskę z migdałami najlepiej postawić w zacienionym, chłodnym miejscu.
  4. Migdały z wodą dokładnie zmiksować.
  5. Bardzo powoli przecedzić mleko przez gazę złożoną na cztery. 
  6. Mleko rozcieńczyć szklanką wody mineralnej

Z kolei do papki migdałowej można dodać kilka łyżek mleka, trochę cukru i mamy gotowy serek!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!