Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Owsianka orkiszówka

print Drukuj
Owsianka orkiszówka

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Przygotowana dzień wcześniej pyszna orkiszówka jest zdrowym pierwszym posiłkiem, ale także doskonałą motywacją do rannego wstawania. Czekająca w lodówce orkiszówka sprawdzi się równie doskonale jako posiłek na drugie śniadanie. A przygotowanie zdrowej orkiszówki trwa jedynie kilka minut. Naprawdę polecam!

składniki
  • Składniki:
  • Płatki orkiszowe 35 g
  • Otręby pszenne 1 łyżka
  • Len mielony odtłuszczony 5 g
  • Jabłko 1 mała sztuka
  • Woda 150 ml
  • Mleko 2% 100 ml
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Świeża mięta 2-3 listki
  • Żurawina suszona łyżka
sposób przygotowania

Praktyczny przepis na szybkie śniadanie:

  1. Płatki orkiszowe, otręby oraz len zalać wodą i mlekiem, dodać odrobinę soli, gotować kilka minut
  2. na małym ogniu
  3. Odstawić i pozwolić płatom wchłonąć cały płyn.
  4. Obrać jabłko i utrzeć na papkę.
  5. Puree dodać do ugotowanych i lekko ostudzonych płatków
  6. Dodać cynamon, posiekaną bardzo drobno miętę i suszoną żurawinę - wymieszać
  7. Masę przełożyć do słoiczka i wstawić na noc (lub na kilka godzin) do lodówki.


Przed podaniem na wierzch nakładamy kilka sztuk świeżych owoców i gotowe!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!