Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ciasto z rabarbarem - sprawdzony przepis

print Drukuj
Ciasto z rabarbarem - sprawdzony przepis

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Ciasto z rabarbarem kojarzy mi się z wakacjami, wsią i moją babcią = beztroskie dzieciństwo. Szczególnie ciasto z rabarbarem popularne jest na wiosnę, gdyż rabarbar to sezonowa, niestety roślina. Ciasto z rabarbarem to pyszny, domowy placek z rabarbarem, od którego nie można się oderwać.

składniki
  • 20 dag mąki
  • 7 dag drobniutkiego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • jajko
  • 12 dag masła
  • ok. 50 dag rabarbaru
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • 3–4 łyżki cukru
  • listki mięty do przybrania
sposób przygotowania

Ciasto z rabarbarem krok po kroku:

  1. Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem, dodajemy jajko i starte na grubej tarce lub pokorojone na małe kawałki masło.
  2. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy na kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 min do lodówki.
  3. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy. Tak przygotowany kroimy na kawałki o długości 2-3 cm
  4. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, wykładamy nim formę (spód i boki). Na to układamy rabarbar, posypujemy 1/2 cukru i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika. Pieczemy przez ok 30 min (na termoobiegu)
  5. Upieczone na złotobrązowy kolor ciasto z rabarbarem  wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pozostałym cukrem. Możemy ciasto z rabarbarem udekorować również listkami mięty.

Wspaniałe ciasto z rabarbarem  gotowe.
Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!