Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Przepis na kopytka

print Drukuj
Przepis na kopytka

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.4

9 ocen

Kopytka... Ach, pamiętam wspaniały smak kopytek, które robiła moja mama. Okazało się ,że ten sprawdzony przepis na kopytka funkcjonuje w mojej rodzinie już od pokoleń, przekazywany z matki na córkę. Oto przepis sprawdzony, efekt gwarantowany. Mogę polecić z czystym sumieniem. 

składniki
  • 1 kg ugotowanych już ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
sposób przygotowania

Jak zrobić pyszne kopytka:

  1. Ugotuj ziemniaki do miękkości i przeciśnij je przez praskę. Uwaga, najlepiej, jak ziemniaki będą lekko ciepłe, wtedy najlepiej smakują. :)
  2. Do ciasta dodajemy mąkę, jajka i sól.Wygniatamy wszystko na jednolitą masę. Kolejna uwaga - nie można dodać za dużo mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde i wyjdą twarde kopytka.
  3. Z tak otrzymanego ciasta ugniatamy na poprószonej mąką stolnicy cienkie wałki. Kroimy je na skos na małe kawałki.
  4. Do osolonej wody wlewamy odrobinę oliwy i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Na wrzątek wrzucamy porcjami kopytka. Gdy wypłyną na powierzchnię można je wyjmować łyżką cedzakową.
  6. Kopytka podajemy z sosem gulaszowym.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.4
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!