Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Kutia na Boże Narodzenie

print Drukuj
Kutia na Boże Narodzenie

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

6 ocen

Na Boże Narodzenie kutię przygotowuję właśnie ja. W mojej męskiej kuchni jest niewiele słodkości, ale wigilijna kutia jest chlubnym wyjątkiem. Nauczyłem się przygotowywać kutię od mojej kuzynki z Ukrainy i odtąd, nie ma Bożego Narodzenia bez mojej kutii!

składniki
  • ziarno pszenicy - 200 g
  • mak zmielony - 200 g
  • miód - 4 łyżki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • aromat rumowy - 1/2 fiolki
  • sparzone rodzynki - 1/2 szklanki
  • drobno pokrojone migdały - 1/2 szklanki
  • orzechy włoskie drobno pokrojone - 1/2 szklanki
  • słodka śmietanka lub mleko - 1/2 szklanki
sposób przygotowania

Jak przygotowujemy kutię na Boże Narodzenie?

  1. Pszenicę zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na noc pod przykryciem.
  2. Następnego dnia zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy 1 godzinę, aż będzie miękka.
  3. W czasie gotowania w razie potrzeby dolewamy wody a gdy będzie już gotowa odcedzamy.
  4. Mak łączymy z miodem, cukrem, aromatem i bakaliami i dokładnie wszystko mieszamy.
  5. Gdy kutia wydaje nam się zbyt gęsta, wówczas dolewamy śmietanki lub mleka.

Według mnie, kutia jest najsmaczniejsza kiedy wszystkie składniki “się przegryzą”, czyli następnego dnia, lub po kilku godzinach. Smacznego!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!