Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pyszna kutia tradycyjna

print Drukuj
Pyszna kutia tradycyjna

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

5 ocen

Tradycyjne Boże Narodzenie kojarzy się w mojej rodzinie z kutią. Taka pyszna tradycyjna kutia jest doskonałym wynagrodzeniem adwentowego postu. Słodycz, orzechy, mak, miód, a nawet odrobina likieru sprawiają, że tradycyjna kutia jest wyczekiwanym przez wszystkich deserem. Zachęcam do wypróbowania przepisu na tradycyjną kutię!

składniki
  • ziarna pszenicy - 1 szklanka
  • mak - 1 szklanka
  • cukier puder - 1/2 szklanki (według uznania)
  • miód  - 4 łyżki
  • rodzynki - 5 dag
  • migdały - 5 dag
  • likier Amaretto - 3 łyżki
  • słodka śmietanka - 1/2 szklanki
sposób przygotowania

Jak przyrządzić pyszną tradycyjną kutię?

  1. Pszenicę oczyszczamy i zalewamy na noc wrzącą wodą.
  2. Następnego dnia zagotowujemy, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości (ok. 3 - 4 godz.). Ponownie odcedzamy.
  3. Mak płuczemy, sparzamy, odsączamy i mielimy w maszynce z gęstym sitkiem.
  4. Łączymy go z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i likierem Amaretto.
  5. Dodajemy posiekane bakalie.
  6. Mieszamy wszystko i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

U mnie w rodzinie je się tradycyjną kutię z odrobiną śmietanki. Niektórzy dodają śmietankę do kutii jeszcze przed odstawieniem jej do schłodzenia. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8
Liczba porcji 4
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!