Każdy z nas przygotowuje jakieś przetwory. Ja zajmuję się wyłącznie nalewkami i bardzo lubię w tej materii eksperymentować. Nalewka z aronii wg mojego przepisu jest rewelacyjna. Polecam ją szczególnie na wzmocnienie i przeziębienia. Można ją wykonać ze świeżych i mrożonych owoców, wg uznania. I w każdym wypadku nasza nalewka z aronii będzie doskonała.
Nalewka z aronii - aroniówka w punktach:
Do dużego garnka (nie aluminiowego) wlewamy wodę i dodajemy owoce aronii oraz liście z wiśni. Wszystkie składniki zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 30 minut od zagotowania.
Po tym czasie przecedzamy dokładnie nasz sok aroniowy, najpierw przez durszlak żeby pozbyć się liści, a potem przez bardzo drobne sitko.
Do gorącego wywaru dodajemy cukier i dokładnie go mieszamy wciąż gotując na małym ogniu.
Na koniec wlewamy spirytus i klarowny sok z cytryn, dzięki któremu nabierze ładniejszej barwy.
Nalewka z aronii gotowa. Przelewamy ją do butelek i odstawiamy na minimum 2 tygodnie.
Nalewka z aronii - sprawdzony przepis
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu
ul. Kamionkowska 51
03-812 Warszawa