Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Pascha wielkanocna mojej Mamy

print Drukuj
Pascha wielkanocna mojej Mamy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0

2 oceny

Pascha wielkanocna to deser, bez którego żadna Wielkanoc się nie obejdzie. Nie ma co się dziwić, jak ktoś z kresów, to przepis na paschę wielkanocną ma wdrukowany w geny :) Pascha wielkanocna mojej Mamy jest pyszna, ser rozpływa się w ustach. Po prostu pascha wielkanocna mojej Mamy jest wyjątkowa i mogę ją z czystym sumieniem polecić każdemu. Ostatnio zauważyłam, że podobny przepis na stronie Lidla promują :)

składniki
  • 200 g masła
  • 1 kg tłustego twarogu
  • opakowanie kwaśnej śmietany 12%
  • 6 jajek
  • 2x cukier waniliowy
  • 200 g cukru pudru
  • 200-250 g bakalii
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g pistacji
  • 25 ml rumu
  • garstka suszonych daktyli
sposób przygotowania

Pascha wielkanocna to deser przygotowywany głównie na wschodzie Polski, gdyż przywędrował z naszymi rodakami z Rosji, tak przynajmniej piszą, ale przecież od setek lat mieszkający na wschodzie Polacy go jedli, więc w sumie nie wiadomo jak to do końca było. Nieistotne, ważne, że pascha wielkanocna dobrze smakuje, dlatego też warto wypróbować przepis:

  1. Twaróg zmielić, a gdy będzie zbyt suchy to mamy właśnie śmietanę na tę okoliczność, której kilka łyżek dodajemy .
  2. Gotujemy na twardo jajka, potrzebne nam żółtka, które musimy teraz zmiksować z cukrem waniliowym, cukrem pudrem oraz masłem.
  3. Zmiksowane jajka dodajemy do twarogu. Poza jajkami do twarogu również wędrują: pistacje (które wcześniej obieramy i siekamy), bakalie (również posiekane), pokrojone w kostkę morele (nie wszystkie, trochę zostawiamy do dekoracji) i na koniec wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję. W razie potrzeby można dołożyć znów kilka łyżek śmietany.
  4. Masę odsączamy (w ściereczce) i wkładamy do foremki, która ląduje na 12 h do lodówki. Dekorujemy morelami i daktylami po wyjęciu z lodówki.

Pascha wielkanocna, gdy nie jest zbyt wysuszona smakuje wyśmienicie.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0
Liczba porcji 12
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!