Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Zupa kalafiorowa z kurczakiem

print Drukuj
Zupa kalafiorowa z kurczakiem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Zupa kalafiorowa z kurczakiem to smaczne i zdrowe danie. Równocześnie zupa kalafiorowa z kurczakiem jest bardzo aromatyczna izawiera dużo warzyw. Jedna porcja zupy kalafiorowej z kurczakiem to niecałe 200 kcal, a dodatkowo zawiera mnóstwo witamin, błonnika pokarmowego czyli niezbędnych elementów zdrowej diety.

składniki
  • Pierś kurczaka 300 g
  • Marchew  1 sztuka
  • Pietruszka, 1 , 
  • Por kawałek, 
  • Cebula 1 sztuka, 
  • Czosnek 1 ząbek,
  • Ziemniaki 350 g
  • Kalafior 450 g
  • Fasolka szparagowa zielona 100g
  • Natka pietruszki 3 Kmin rzymski 1 łyżeczka
  • Kurkuma 1 łyżeczka
  • Koper włoski (nasiona)1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
sposób przygotowania

Aby przygotować zupę kalafiorową z kurczakiem należy:

  1. Do garnka włożyć obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, dokładnie opłukany por, cały nieobrany ząbek czosnku, gałązki natki pietruszki, około 1/2 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz
  2. Dodać nasiona kminu rzymskiego, kopru włoskiego
  3. Wlać 6 szklanek wody (może być źródlana lub mineralna) i zagotować - gotować pod przykryciem przez około 20 minut
  4. W międzyczasie różyczki kalafiora i faasolkę wyłożyć na sitko i przelać ciepłą wodą
  5. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, opłukać, cebule drobno posiekać
  6. W większym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić ją co jakiś czas mieszając
  7. Mięso kurczaka opłukać i pokroić w kostkę
  8. Do cebulki dodać kurkumę, wymieszać i po chwili smażenia dodać mięso, doprawić solą i pieprzem
  9. Mięso dokładnie obsmażyć z każdej strony
  10. Z bulionu wyłowić pora i gałązki natki
  11. Cały bulion razem z resztą warzyw wlać do garnka z kurczakiem i zagotować
  12. Włożyć różyczki kalafiora, ziemniaki i fasolkę, ponownie zagotować
  13. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień - gotować do miękkości warzyw przez około 20 - 22 minuty

Posypać natką lub kolendrą i podawać!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!