Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Tradycyjna zupa pieczarkowa

print Drukuj
Tradycyjna zupa pieczarkowa

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.8

5 ocen

Jestem smakoszem wszelkich zup. Gdybym miał wskazywać ulubione, zupa pieczarkowa zajęłaby jedne z pierwszych miejsc. Prosta, szybka w przygotowaniu zupa pieczarkowa zawsze powoduje na mojej twarzy szeroki uśmiech. Oto przepis na zupę pieczarkową! Łatwo ją zrobić i dobrze smakuje, czegóż chcieć więcej?

składniki
  • Bulion drobiowy – 2 litry
  • Marchewka – 4 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka (duża)
  • Pieczarki – minimum 0.5 kg
  • Natka pietruszki
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Makaron – 25 dkg
sposób przygotowania

Zupa pieczarkowa powinna być częściej robiona, bo naprawdę można ją szybko zrobić i zamiast kupować gotowe dania, które wiadomo, nie są zbyt zdrowe, warto wypróbowac przepis na zupę pieczarkową.

Trzeba zacząć od warzyw. Obraną cebulę kroimy w kostkę, umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki.

Następnie rozgrzewam na patelni olej i przez minutę lub dwie podsmażam cebulę posypując solą i pieprzem.

Potem dorzucamy pieczarki i smażymy aż zmiękną.

Zagotowujemy bulion z pokrojoną w plastry marchwią. Gdy marchew będzie już ugotowana dorzucamy warzywa z patelni.

Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.

Zupa pieczarkowa najlepiej smakuje z makaronem posypana świeżą natką, ale jak zabraknie makaronu to z gzrankami też wspaniale smakuje. :)

Smacznego!

 

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.8
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!