Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Bób po hiszpańsku

print Drukuj
Bób po hiszpańsku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 3
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7

3 oceny

Warto czasem korzystać z pomysłów i przepisów innych nacji, mam przykład doskonały, gdy wezmę przepis na bób. Zwykło się go jadać tylko gotowanego, a czasem dodanie paru składników sprawia, że nabiera całkowicie innego smaku. Ostatnio postanowiłam wypróbować przepis na bób w wydaniu hiszpańskim - ze smażoną szynką, cebulą i czosnkiem. Bób wyszedł doskonały.

składniki
  • 750 g świeżego bobu
  • 150 g szynki 
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka oliwy 
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania
  1. Najpierw bób musimy ugotować, a żeby nie było po bobie sensacji żołądkowych, to zalewamy bób wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę. Po godzinie wodę wylewamy i ponownie gotujemy bób w osolonej wodzie.
  2. Kroimy cebulę, czosnek i szynkę. Szynkę w drobną kostkę, a cebulę i czosnek według uważania, ja wszystko kroję na drobno.
  3. Na oliwie podsmażamy szynkę z cebulą i czosnkiem, do miękkości, a następnie dorzucamy ugotowany i odsączony bób. Wszystko mieszamy i kilka chwil trzymamy na patelni, choć jak ktoś lubi, może bób podsmażyć.

Pyszny bób w hiszpańskim wydaniu gotowy.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.7
Liczba porcji 3
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!