Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

print Drukuj
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to tzw. przepis 2 w 1, ponieważ bezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie to przepis zarówno na pyszny bezglutenowy chleb, ale również na bezglutenowy zakwas, który jest niezbędny do wykonania bezglutenowego chleba wieloziarnistego na zakwasie. Chociaż niektóre składniki mogą brzmieć nieci obco, kryją naprawdę bardzo cenne wartości odżywcze! Polecam!

 

składniki
  • Mąka gryczana 500g
  • Mąka teff 1 szklanka
  • Mąka amarantusowa 1 szklanka
  • Komosa ryżowa 1 szklanka
  • Skrobia ziemniaczana 1,5 szklanki
  • Siemię lniane 80 ml chia
  • Babka jajowata 80 ml
  • Zakwas bezglutenowy 1 szklanka
  • Sól morska 2 łyżeczki
  • Cukier 3 łyżki
  • Ziemniaki ugotowane 300 g
  • Woda 1 – 1,2 litra
sposób przygotowania

A jak przygotowaćbezglutenowy chleb wieloziarnisty na zakwasie?

  1. Ziemniaki obrać i następnie ugotować do miękkości
  2. Gdy ziemniaki lekko przestygną zblendować na jednolitą masę z wodą i zakwasem
  3. Quinoe i chia zmielić na mąkę
  4. W misce połączyć wszystkie suche składniki.
  5. Do suchych składników dodać zmiksowane z wodą i zakwasem ziemniaki -Wyrobić ciasto
  6. Masa powinna gęstnieć – ilość wody trzeba dostosować do konsystencji
  7. Miskę przykryć folią i odstawić na 6-12 godzin do podwojenia wysokości ciasta - ciasto powinno prawie podwoić wysokość
  8. Następnie odłożyć porcję ciasta do słoika i wstawić do lodówki - zakwas do następnego chleba.
  9. Formy do pieczenia wysmarować olejem obsypać bezglutenowymi otrębami
  10. Delikatnie przełożyć masę chlebową - nie ugniatać
  11. Pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 2 godziny
  12. Chleb wstawić do nagrzanego do 240 stopni piekarnika; piec 25 minut
  13. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec godzinę.
  14. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie na 10 minut, następnie delikatnie wyjąć - od spodu chleb będzie miękki.
  15. Wystudzić na kratce do góry nogami, czyli wierzchnią, przypieczoną stroną do dołu.
  16. Po całkowitym wystudzeniu chleb będzie miał normalną twardość i konsystencję chleba żytniego lub pszenno-żytniego.
  17. Po wystudzeniu chleb zawinąć w papier do pieczenia, następnie w folię aluminiową

Chleb wieloziarnisty najsmaczniejszy jest na drugi dzień, owinięty w lnianą ściereczkę pozostaje świeży przez 15 dni w lodówce!!!

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!