Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Chłodnik domowy

print Drukuj
Chłodnik domowy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Zdradzę mój przepis na wspaniały chłodnik. Chłodnik to moja ulubiona zupa podczas upałów, gdy nie mam zupełnie ochoty na gorące jedzenie. Chłodnik nadaje się wtedy rewelacyjnie. Jak sprawnie i bezproblemowo przyrządzić chłodnik, oto mój przepis.

składniki
  • Świeża botwinka – około 2 pęczki
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Ogórek – 2 sztuki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Rzodkiewka- 1 pęczek
  • Koperek – 1 pęczek
  • Kefir lub zsiadłe mleko – 1 litr
  • Jogurt naturalny – 1 szklanka
  • Jaja – 3 sztuki
  • Pieprz
  • Sól
sposób przygotowania

Domowy chłodnik:

  1. Żeby przyrządzić domowy chłodnik trzeba wykonać następujące czynności. Botwinkę najpierw myjemy, oczyszczamy (buraczki) i kroimy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ok. 2 szklanek) z łyżeczką cukru i odrobiną soli. Gotujemy.
  2. Ogórki kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i siekamy. Rzodkiewki należy pokroić w drobną kostkę. Koperek i szczypiorek posiekać.
  3. Teraz nabiał. Do miseczki z zsiadłym mlekiem dodajemy kefir i dokładnie mieszamy.
  4. Wszystkie składniki dodajemy do garnka z ugotowaną botwinką i mieszamy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą, następnie chłodnik wkładamy do lodówki do wystudzenia.

Lubie, gdy  chłodnik podajemy z gotowanym jajkiem.
Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 5
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!