Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ciasto czekoladowe bagienne

print Drukuj
Ciasto czekoladowe bagienne

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.6

11 ocen

A czemu bagienne? Bo to ciasto czekoladowe z amerykańskiego Południa, z delty Missisipi, oryginalnie nazywa się Mississippi Mud Cake. To ciasto czekoladowe rozpływa się samo w ustach nasycając wszystkie zmysły smakiem czekolady. Powiedzieć, że niebo w gębie to nic nie powiedzieć. Warto samemu wypróbować i przekonać się, że kawałek nieba na talerzu możemy sami wytworzyć :)

składniki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 250 g masła
  • 250 g czekolady gorzkiej 
  • 250 g cukru 
  • 4 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • Polewa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 120 g śmietany kremówki
sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe robię w tortownicy 22- cm i na tę foremkę są składniki. Zabieramy się do dzieła:

  1. W rondelku, na małym ogniu, wyrabiamy gładki krem rozpuszczając i mieszając najlepiej drewnianą łyżką czekoladę, wodę, masło i kawę rozpuszczalną. Gdy będzie gotowy, odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Masłem smarujemy foremkę, wykładamy spód i boki papierem do pieczenia. Powinien papier wystawać tak około 2 cm nad formę.
  3. W misce mieszamy kakao z mąką, sodą, proszkiem, cukrem.
  4. Roztrzepujemy jajka z jogurtem i olejem i dodajemy do miski. Całość wyrabiamy na gładką masę.
  5. Dodajemy czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Ciasto wlewamy do foremki i do piekarnika na około 80 minut pieczenia w temperaturze 10 stopni. Warto sprawdzać ciasto patyczkiem, żeby nie było za suche Gdy wbijemy patyczek i wyjmiemy to powinien być lekko wilgotny - wtedy ciasto jest gotowe.
  7. Na koniec została nam polewa czekoladowa. A robimy ją tak:
    łamiemy czekoladę na kawałeczki i razem ze śmietanką rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszając.
  8. Polewą oblewamy wierzch oraz boki ciasta.

Ciasto czekoladowe w tej postaci cieszy wszystkie zmysły, bo i oko i kubki smakowe :)

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 3.6
Liczba porcji 12
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!