Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Wspaniałe ciasto czekoladowe

print Drukuj
Wspaniałe ciasto czekoladowe

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.0

6 ocen

Ciasto czekoladowe to prawie, że obowiązkowa pozycja na świątecznym stole u mnie w domu. Ociekające czekoladą, pachnące kusząco w całym domu czekoladą. Tak, zdecydowanie ciasto czekoladowe to dobry pomysł :) Ten konkretny przepis na ciasto czekoladowe wiele razy wypróbowałam i można rzec, ze jest sprawdzony. Ciasto jest dosyć wilgotne, jednak nie aż tak jak ciasto czekoladowe Nigelli. Polecam!

składniki
  • 4 jajka wielkość L
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 g gorzkiej czekolady np. czekolada o zawartości 60% kakao z Lidla
  • 120 g miękkiego masła
  • 65 g cukru 
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady
sposób przygotowania

Żeby ciasto czekoladowe było pyszne trzeba trzymać się rozpiski :)

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

  1. Foremkę (używam takiej 23 centymetrowej) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej - i tutaj uwaga! - warto robić dokładnie tak jak piszę, wtedy ciasto czekoladowe będzie naprawdę czekoladowe :) :
    kawałki czekolady razem z masłem wkładamy do metalowej miski, którą ustawiamy na garnku z gotująca się wodą. Uważajmy, żeby woda czy para nie miała kontaktu z czekoladą, bo wtedy czekolada będzie za gęsta. Podczas rozpuszczania mieszamy czekoladę, odstawiamy, gdy będzie prawie rozpuszczona. Dodajemy żółtka oraz mąkę wraz z 1/2 cukru i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Kolejnym krokiem będzie ubicie białek na pianę, wraz z cukrem dotąd ubijamy aż piana będzie mocno sztywna. Można męskie ramię do tego zatrudnić :) Pianę dodajemy do czekolady i mieszamy używając drewnianej łyżki na jednorodną masę.
  4. Wlewamy wszystko do foremki i pieczemy około 40 minut. Uważajmy, żeby nie przypalić, w środku może się trochę kleić, powinno dojść, gdy będzie stygło, czyli tak z 15 minut po wyłączeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku.
  5. Po wyjęciu niech poleży jeszcze w foremce. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę mleczną i dajemy na górę.

Pyszne ciasto czekoladowe gotowe do wcinania.

Smacznego! :)

 

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!