Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Ciemne ciasto z czereśniami

print Drukuj
Ciemne ciasto z czereśniami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Uwielbiam ciemne ciasta - z czekoladą czy z kakao. Zdecydowanie wolę je bardziej od “jasnych”. Gdy do takiego ciasta dodamy owoce, w tym wypadku czereśnie, wtedy takie ciasto z czereśniami to już podwójny rarytas. Polecam Wam mój przepis na ciasto z czereśniami.

składniki
  • 300 g czereśni
  • 200 g czekolady w proszku
  • 2 łyżki rumu - najlepiej ciemnego
  • 150 g mąki
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 200 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
sposób przygotowania

Ciasto z czereśniami robimy tak:

  1. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę, stopniowo dodajemy żółtka i cynamon.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy/miksujemy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy i dodajemy, już na koniec, czekoladę w proszku. Ponownie delikatnie mieszamy.
  4. Tortownicę (26 cm ja używam) smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy.
  5. Na wierzch układamy czereśnie.
  6. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 st C przez ok 60 min. (czy ciasto jest gotowe sprawdzamy metodą "suchego patyczka")
  7. Przestudzone ciasto z czereśniami  wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i .... zjadamy:)

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 10
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!