Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Masło orzechowe

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

9 ocen

Masło orzechowo-migdałowe

Masło orzechowo-migdałowe

Masło orzechowe – kupne najlepiej omijać szerokim łukiem; natomiast masło orzechowe domowej roboty w połączeniu z razowym pieczywem stanowi smaczny i zdrowy posiłek. Masła orzechowe dostępne w sklepach zazwyczaj zawierają całą masę niezdrowego tłuszczu czyli kwasów tłuszczowych trans! Proponowane przez nas masło orzechowo-migdałowe jest proste do przygotowaniu, zdrowe, a do tego nie zawiera żadnych tłuszczów trans :)
Masło z orzechów włoskich

Masło z orzechów włoskich

Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica zdrowia pod warunkiem, że spożywamy je z umiarem. Orzechy włoskie zawierają zdrowe tłuszcze, dużo witaminy E, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku! Natomiast orzechy i wykonane z nich masło orzechowe są również bardzo kaloryczne! Jedna łyżka masła z orzechów włoskich to niecałe 100 kcal, dlatego zamiast z chlebem masło orzechowe warto zjeść z produktem niskokalorycznym, np. łodygą selera naciowego :)
Klasyczny przepis na masło orzechowe

Klasyczny przepis na masło orzechowe

W składzie kupnego masła orzechowego, praktycznie zawsze na etykiecie znajdziemy: tłuszcze roślinne utwardzone, inaczej tłuszcze trans. Wiele razy pisałam o prozdrowotnych właściwościach olejów roślinnych. Jednak w trakcie procesów technologicznych; którym poddawane są orzechy podczas produkcji masła orzechowego, dochodzi do radykalnych zmian właściwości.... Powstające tłuszcze trans, są jednymi z największych wrogów naszego zdrowia, dlatego zachęcam do masła orzechowego domowej roboty - zdecydowanie zdrowsza wersja! :)
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!