Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Masło z orzechów włoskich

print Drukuj
Masło z orzechów włoskich

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

3 oceny

Orzechy włoskie to prawdziwa skarbnica zdrowia pod warunkiem, że spożywamy je z umiarem. Orzechy włoskie zawierają zdrowe tłuszcze, dużo witaminy E, żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku! Natomiast orzechy i wykonane z nich masło orzechowe są również bardzo kaloryczne! Jedna łyżka masła z orzechów włoskich to niecałe 100 kcal, dlatego zamiast z chlebem masło orzechowe warto zjeść z produktem niskokalorycznym, np. łodygą selera naciowego :)

składniki
  • Orzechy włoskie 250g
  • Miód lipowy 4 łyżki stołowe
  • Sól morska pół łyżeczki
sposób przygotowania

A teraz przepis na masło z orzechów włoskich

  1. Orzechy namoczyć w zimnej wodzie przez godzinę - wodę wylać
  2. Ponownie zalać wodą - moczyć przez kolejną godzinę
  3. Po dwukrotnym namoczeniu, orzechy powinny trochę zmienić smak (stracić gorzkawy posmak)
  4. Przesypać orzechy do blendera
  5. Przez chwilę blendować same orzechy - przemieszać kilka razy
  6. Dodać miód i sól - blendować jeszcze kilka minut (do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji)

I gotowe! :)

print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!