Przygotowując własną domową granolę z patelni masz pewność, że znajdzie się w niej duża dawka orzechów, nasion isuszonych owoców. Przemysłowe granole przeważnie zawierają sporo tłuszczy - i to te najgorsze z najgorszych czyli kwasy tłuszczowe trans, które są znienawidzone przez dietetyków. Domowa granola z patelni nie zawieraani grama tych transów, ale przede wszystkim jest pyszna łatwa w przygotowaniu ! Spróbuj sam!!!
Podobnie jak glutenowe wersje domowej granoli, również bezglutenowa granola zawiera węglowodany złożone, które są przede wszystkim niezbędne nam do prawidłowej i efektywnej pracy naszego mózgu! Dlatego dla osób muszących eliminować gluten z diety, bezglutenowa granola to doskonały wybór zarówno na pierwsze i drugie śniadanie. Polecam!
Czekoladowa granola to zdecydowanie zdrowsza i równie smaczna wersja czekoladowych płatków śniadaniowych szeroko dostępnych w sklepach. Naturalne cukry uwięzione w strukturach błonnika pokarmowego to niewątpliwy dietetyczny plus czekoladowej granoli. Czekoladową granole można również zabrać do pracy na drugie śniadanie jako dodatek do jogurtu czy też popularnego serka wiejskiego. Polecam, jest na prawdę pyszna!
Domowa jabłkowa granola to propozycja na pożywne śniadanie. Zawarte w domowej jabłkowej granoli węglowodany złożone spożywane regularnie w ciągu dnia dostarczają niezbędnej energii, a ponieważ glukoza uwalniana jest z nich powoli, organizm efektywniej wykorzystuje zjedzone kalorie. To dlatego dzięki domowej jabłkowej granolibędziemy mogli sprawnie pracować na pełnych obrotach od rana do nocy - no! przynajmniej do następnego posiłku :)
W sklepach półki wręcz się uginają od płatków śniadaniowych z niebotyczną zawartością cukru! Dlatego dziś przedstawiam przepis na domową granole. Tradycyjna granola zmiodem smakuje doskonale, a umiarkowana zawartość cukru i konkretna dawka błonnika sprawia, że tradycyjna granola z miodem jestrównież zdrowym dodatkiem do jogurtu, kefiru czy mleka.
Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Jak zrobić masło czosnkowe? Bardzo prosto, bo przepis na masło czosnkowe jest naprawdę prosty, a mamy idealne masło czosnkowe, które można wykorzystać do wielu celów, czy to na grilla, czy to do ryby, na kanapkę, czy co tam nam przyjdzie do głowy.
Co podać na stół w upalne dni? Ja polecam chłodnik litewski. Bardzo prosty przepis. Chłodnik litewski jest pożywny i orzeźwiający jednocześnie. Idealny na upały. Poniższy przepis na chłodnik dostałam od przyjaciółki. Sprawdziłam go wielokrotnie.
Lubię kuchnię zgodną z naturą i tym, co jest właśnie dostępne w naszym klimacie. Ostatnio królują śliwki i oczywiście knedle ze śliwkami. Przepis, który podaję to knedle ze śliwkami świeżymi, ale możesz je również wykonać potem z zamrożonym śliwkami.
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Dynia przeżywa ostatnio renesans. Sama z przyjemnością po nią sięgam. Najczęściej przygotowuję krem z dyni, ale mój krem z dyni to zupełnie wyjątkowe danie. Jest w nim nutka orientu. Taki krem z dyni umili każdą jesienną słotę.
Chociaż w zdrowej kuchni wiórki kokosowe mają swoich wrogów i zwolenników ja jestem wielkim fanem piersi kurczaka w kokosowej panierce, nie tylko z powodu ich smaku. Poza wybornym smakiem piersi kurczaka w kokosowej panierce niewątpliwym plusem tak wykonanej piersi jest spora zawartość błonnika pokarmowego oraz kwasu laurynowego, który wykazuje bakteriobójcze działanie. Mówi się także o korzystnym wpływie kwasu laurynowego na pracę kosmków jelitowych.
Jesień to okres, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Najprostszym daniem wykorzystującym bogactwo warzyw jest sałatka jarzynowa. Za granicą, często znana jako sałatka rosyjska, u nas po prostu sałatka jarzynowa jest prosta, pożywna i smaczna!
Muszę wszystkich ostrzec, że zupa rybna po sycylijsku jest niebezpiecznie smaczna! Gęsta i bardzo aromatyczna zupa rybna po sycylijsku doskonale się sprawdzi na zimowe obiady. Smaki różnych ryb i owoców morza nadają zupie rybnej po sycylijsku głębokiego, złożonego smaku. Delikatne ryby i jędrne krewetki genialnie ze sobą kontrastują, dzięki czemu zupa rybna po sycylijsku jest wyśmienita.
Smażony karp najlepiej smakuje oczywiście na wigilię. Tajemnicą sukcesu tego dania jest nie za duża ryba oraz dobrej jakości masło. Smażony karp może być naprawdę bardzo smacznym daniem. Spróbuj karpia smażonego na maśle klarowanym!
Krem kalafiorowy to bardzo ciekawe połączenie ostrego chrzanu i łagodnego w smaku kalafiora. Chrzan i kalafior wspólnie tworzą naprawdę pyszna kompozycję smaków. Kremkalafiorowy znakomicie nadaje się do podania zarówno na elegancki jak i codzienny obiad, a w letnie dni krem kalafiorowy równie świetnie sprawdzi się jako chłodnik. Coś pysznego!
Bezglutenowcy uszy do góry! Dziś mam dla Was fantastyczny przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe - i to takie, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa! Wilgotne, aromatyczne i mocno orzechowe - takie jest właśnie bezglutenowe ciasto marchewkowe. Niestety pomimo, że marchewkowe to jeden kawałek dostarcza około 200 kcal.
Moja propozycja na makaron to tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem w delikatnym sosie jogurtowym, z dodatkiem świeżego estragonu. Jak dla mnie? Niebo w gębie! Równocześnie tagiatelle ze szpinakiem i kurczakiem to bardzo szybkie i proste, ale przede wszystkim zdrowe danie. W sam raz na zabiegane dni! W mojej kuchni dania makaronowe takie jak tagiatelle ze szpinakiem i kurczakiem goszczą zazwyczaj w tzw. dni robocze :)
Sałatka caprese to włoska przystawka, która szturmem zdobyła serca i stoły Polaków. Ja zakochałam się w tym smaku już od pierwszego kęsa. Sałatka caprese z mozarellą mini jest równie pyszna, przykuwa uwagę gości i czaruje delikatnym smakiem. Moja wersja sałatki caprese nieco różni się od oryginału ale moim zdaniem i taka smakuje świetnie. Polecam :)
Jeśli szukacie niewielkiego dania, które można podać najmłodszym, to polecam orzechowepaluszki rybne. Miękki środek, a na zewnątrz chrupiąca warstwa orzechów - niebo w gębie! Zamiast w orzechach paluszki rybne można oczywiście klasycznie panierować w tartej bułce, ale w wersji orzechowej, paluszki rybne naprawdę świetnie smakują.
Najbardziej znaną i lubianą sałatką z kurczakiem jest sałatka Cezar. W tej wersji sałatki z kurczakiem, główną rolę odgrywa sałata rzymska; chociaż przez długi czas była zapomniana, obecnie co raz częściej po nią sięgamy.... Jako dietetyka bardzo mnie to cieszy, ponieważ podstawą zdrowego odżywiania jest urozmaicenie!!!! Taka Sałatka z grillowanym kurczakiem może stanowić syty zamiennik niejednego obiadu. Polecam!