Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Biszkopt z gruszkami

print Drukuj
Biszkopt z gruszkami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Nie jestem mistrzynią ciast i deserów, ale biszkopt zawsze wychodzi mi świetnie.  Moi bliscy najbardziej lubią biszkopt z gruszkami. Mój biszkopt z gruszkami jest bardzo prosty, puszysty i baaardzo smaczny!  Polecam przepis na biszkopt :)

składniki
  • gruszki - 3 sztuki
  • jajka - 8 szt.
  • cukier - 8 łyżek
  • mąka - 8 łyżek
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sposób przygotowania

A teraz przepis na biszkopt z gruszkami:

  1. Przygotować formę do pieczenia ciasta. Spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Gruszki umyć, wyjąć nasiona. Owoce pokroić w cienkie półksiężyce.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodawać  po łyżce cukru, cały czas ubijając masę mikserem. Dodać cukier waniliowy.
  3. Wrzucać do piany kolejno żółtka jajek, jednocześnie miksując całość.
  4. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać dokładnie i wsypać delikatnie do ubitej masy.
  5. Wymieszać delikatnie, aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek.
  6. Masę przelać do formy do pieczenia.
  7. Ułożyć owoce, wtykając je w ciasto cienką krawędzią. Ciasto z gruszkami piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 min.

Puszysty biszkopt z gruszkami należy przed podaniem ostudzić. Ciasto z gruszkami można posypać cukrem pudrem lub dodać nieco bitej śmietany. Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!