Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Kluski śląskie babci Eugenii

print Drukuj
Kluski śląskie babci Eugenii

bigstockphoto.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

1 ocena

Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapomniana, dlatego warto do nie wrócić. Kluski śląskie kojarzą mi się z moją babcią, bo właśnie u niej najczęściej je jadłem.

składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka świeżego masła (żadne tam mixy)
  • mała łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana
sposób przygotowania

A prawdziwe kluski śląskie robi się tak:

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Trzeba uważać żeby ich nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy i rozgniatamy. Najlepiej to zrobić przy użyciu kuchennej praski. Dodajemy masło i ugniatamy równo w naczyniu.
  2. Teraz trzeba dodać mąkę ziemniaczaną. W niektórych przepisach przeczytacie, ile dodać mąki na kilogram ziemniaków itp. Ale najprościej jest podzielić ziemniaki na cztery części, Jedną ćwiartkę podnosimy i kładziemy na pozostałe. Puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. To idealna proporcja. Wbijamy jajka i bardzo dokładnie mieszamy. Masa ma być dobrze wyrobiona, bez grudek, bardzo plastyczna.
  3. Teraz czas na formowanie klusek. Bardzo proste. Odrywamy kawałek masy, formujemy „orzecha” i palcem robimy małe wgłębienie. Jeśli macie małe doświadczenie w kuchni, to pierwszy klusek nie będzie idealny. Ale kolejne będą wychodzić ładniejsze, po kilkunastu będziecie mistrzami.
  4. Stawiamy wodę na kuchenkę, solimy i doprowadzamy do zagotowania. Partię przygotowanych wcześniej klusek kładziemy do wody.
  5. Kluski śląskie gotują się szybko, niecałe 5 minut. Aby się upewnić, że są już dobre, wyciągam jednego i sprawdzam.
  6. Kluski wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku.

 

Smacznego.

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!