Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Kluski śląskie mojej mamy

print Drukuj
Kluski śląskie mojej mamy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Kluski śląskie to jedna moich ulubionych potraw. Kiedy planuję wizytę w rodzinnym domu wcześniej proszę, żeby na obiad były moje ukochane kluski śląskie. Z czasem nauczyłem się je robić sam. To naprawdę nic trudnego.

składniki
  • Kilogram ziemniaków
  • Dwa jajka
  • Sześć, siedem łyżek mąki ziemniaczanej
  • Dwie łyżki mąki pszennej
  • Sól
sposób przygotowania

Kluski śląskie można zrobić z ziemniaków z dnia wczorajszego, ale ja robię ze świeżo ugotowanych.

  1. Obrane ziemniaki gotujemy. Ostygnięte, ale jeszcze ciepłe rozgniatamy w prasce, dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną i ugniatamy na jednolitą masę. Takie ziemniaczane ciasto.
  2. Z ciasta formujemy kulki i robimy w nich palcem dziurkę. Takie małe wgłębienie.
  3. Przygotowaną porcję kluseczek wrzucamy do wrzącej wody. Po około 5 minutach wyjmujemy uważając żeby nie zostawić wody we wgłębieniach klusek.

Świeże można ze smakiem jeść choćby z masłem.

Kluski śląskie idealnie komponują się z sosami pieczeniowymi lub jako dodatek do mięs.

Smacznego!

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!