Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

print Drukuj
Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0

2 oceny

Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze. 

składniki
  • Kilogram ugotowanych ziemniaków – nie mogą być młode
  • Mąka ziemniaczana
  • Świeże jaja – 2 lub 3 sztuki
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Sól
sposób przygotowania

Jak zrobić kluski śląskie? Po prostu:

  1. Gotujemy ziemniaki w wodzie wcześniej posolonej. Po ugotowaniu rozgniatamy ziemniaki z masłem dokładnie tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (jeszcze lepiej). Przekładamy do głębokiej miski.
  2. Potem najlepiej ziemniaki podzielić na cztery równe części. Jedna część należy wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. To sprawdzony sposób, który gdzieś wyczytałem. Mamy pewność, że proporcje będą właściwe. Następnie z powrotem wkładamy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy jajka i mieszamy na jednolite ciasto.
  3. Przechodzimy do formowania kluseczek
    Odrywamy kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha lub śliwki, jak kto woli.
    W środku każdej kulki formujemy palcem dziurkę – wgłębienie.
  4. Tak przygotowane kluski wrzucamy partiami do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy średnio 5 minut. Nie trzeba liczyć dokładnie czasu. Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię wody i dajemy im jeszcze chwilkę.
  5. Kluski śląskie wyjmujemy z wrzątku łyżką cedzakowa w taki sposób, żeby nie zostawić wody w dziurkach. Układamy na półmisku.


Ja najbardziej lubię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Świeże smakują też bardzo dobrze polane zwykłym masłem.

Smacznego!

 

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 5.0
Liczba porcji 8
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!