Polecamy dzisiaj:

Sałatka gyros – jak zrobić

Jak zrobić krokiety

print Drukuj
Jak zrobić krokiety

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8

5 ocen

Jak zrobić krokiety? Może niektórym wydać się to prawie nie do wykonania, ale krokiety upichcone wg przepisu, który niżej zamieszczę to prościzna i poezja kulinarna. Krokiety podane z prawdziwym, czystym barszczykiem czerwonym połechczą nasze podniebienia.

składniki
  • Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
  • Farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,3 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
sposób przygotowania

Krokiety w kliku prostych krokach:

  1. Naleśniki przygotowujemy w ten sposób, że do miski wlewamy wodę, dodajemy jajka, szczyptę soli i mąkę. Wszystko miksujemy na jednolitą, lejącą i gęstawą masę. Placki naleśnikowe smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, na obydwie strony. Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Teraz zajmiemy się farszem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone. Dusimy je ciągle mieszając żeby było dobrze rozdrobnione jakieś 15 minut. Następnie dodajemy wypłukaną i dość drobno pokrojoną kapustę kiszoną. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu i dusimy kolejne 15 minut. Farsz gotowy.
  3. Każdy placek naleśnikowy smarujemy gotowym farszem i zawijamy. Odsmażamy naleśniki na oleju po uprzednim obtoczeniu w jajku i bułce tartej.
  4. Gotowe krokiety z mięsem i kapustą podajemy do barszczyku.

Smacznego.

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5 4.8
Liczba porcji 6
print Drukuj
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Papryka faszerowana
Gwiazdka

Papryka faszerowana

przepis na papryke faszerowana
Pasta z wędzonej makreli
Gwiazdka

Pasta z wędzonej makreli

przepis na paste z wedzonej makreli
Tarta łososiowa z sosem holenderskim
Gwiazdka

Tarta łososiowa z sosem holenderskim

przepis na tarte lososiowa
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!